Què recordarem el 2015?

  • Fem un repàs a les commemoracions d'enguany de la mà de Joan Josep Isern

VilaWeb
Redacció
04.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’entrada a un any nou és un bon moment per a repassar les efemèrides que es commemoraran durant els dotze mesos següents. Aquest 2015 n’hi haurà unes quantes: es recordaran esdeveniments com l’inici de la guerra del Vietnam, fa cinquanta anys, o la signatura del tractat de la unificació de les dues Alemanya, fa vint-i-cinc anys. També serà el vintè aniversari d’aquesta casa, VilaWeb, i es commemorarà la mort d’Ovidi Montllor, Guillem d’Efak, Salvador Espriu i Manuel de Pedrolo, entre més. L’escriptor i crític literari Joan Josep Isern, autor del bloc Totxanes, totxos i maons, ha recollit un bon grapat d’efemèrides durant aquest últim temps. Us n’oferim una selecció i els enllaços corresponents.

Va passar el 1950: fa 65 anys

A l’agost farà 65 anys que l’Assemblea Europea va aprovar la Convenció de Drets Humans. Aquell 1950 també va ser l’any que el senat nord-americà aprovava la llei de repressió d’activitats anti-americanes a proposta del senador republicà Joseph McCarthy. És l’any que el religiós català Antoni Maria Claret fou canonitzat com a sant de l’església catòlica, i també el del contracte de Laszy Kubala amb el Barça. I al novembre farà 65 anys que s’estrenava al cinema Windsor de Barcelona ‘Allò que el vent s’endugué’.

Va passar el 1955: fa 60 anys

L’abril de 1995 es van publicar les ‘Cròniques de la veritat oculta’ de Pere Calders. També aquell mes es va morir Albert Einstein, que tenia 76 anys. Enguany farà 60 anys de dues morts més, la de l’actor James Dean, als 24 anys en accident de cotxe, i la del filòsof José Ortega y Gasset.

Va passar el 1965: fa 50 anys

Aquest 2015 commemorarem els cinquanta anys de la guerra del Vietnam, que va començar el 10 de febrer, i la independència de Singapur. El 1965 es va morir Winston Churchill i va ser assassinat a Nova York Malcolm X. Més a prop, a Barcelona, la plaça de toros Monumental s’omplia fins al pal de la bandera per a presenciar l’actuació dels Beatles.

Va passar el 1975: fa 40 anys

El 23 de juliol el periodista Josep Maria Huertas va ser detingut i sotmès a un consell de guerra, que el condemnà a dos anys de presó. En solidaritat amb Huertas, es va fer a Barcelona la primera vaga de periodistes en mig segle. Uns mesos després, al novembre, el dictador Francisco Franco es moria al llit amb 82 anys.

Va passar el 1985: fa 30 anys

Commemorarem el trentè aniversari de la mort de Salvador Espriu, el 22 de febrer. També aquell any el diari ABC nomenava Jordi Pujol ‘espanyol de l’any’ i tenia lloc a l’estat la primera vaga general des de la transició. Al juliol, Lluís Llach oferia un concert al camp de Barça davant de 100.000 espectadors.

Va passar el 1990: fa 25 anys

El 1990 Nelson Mandela va sortir finalment de la presó, després de 27 anys tancat. Va ser l’any que l’OMS va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals, que Pep Guardiola debutava amb el primer equip del Barça, i que a Berlín se signava el tractat d’unificació de les dues Alemanya. Aquest 2015 també commemorarem els vint-i-cinc anys de la mort de l’escriptor Manuel de Pedrolo.

Va passar el 1995: fa 20 anys

Amb un mes de diferència, ens deixaven el cantautor Guillem d’Efak i el cantant i actor Ovidi Montllor. Al Quebec es va fer un referèndum sobre la independència, on va guanyar el no. Al maig, Vicent Partal i Assumpció Maresma van posar en marxa La Infopista, el precedent de VilaWeb. Al desembre, es moria l’escriptor Nèstor Luján, pocs dies després d’haver guanyat el premi Sant Jordi.

Va passar el 2000: fa quinze anys

Aquest estiu farà quinze anys de l’últim article publicat del Ramon Barnils, que va morir uns mesos després, el març de 2001. Al novembre també es commemorarà l’assassinat d’Ernest Lluch a mans d’ETA.

Va passar el 2005: fa deu anys

El 2 d’abril es moria el papa Joan Pau II, a 84 anys, i uns dies després el cardenal alemany Joseph Ratzinger era elegit papa amb el nom de Benet XVI. També farà deu anys del primer gol de Leo Messi com a jugador del primer equip del Barça i de l’aprovació del domini .cat.

Va passar el 2010: fa cinc anys

L’any 2010 va començar amb la mort de l’escriptor nord-americà J. D. Salinger, a 91 anys. Amb la mateixa edat es moria, a l’agost, el filòsof Raimon Panikkar.També farà cinc anys de la mort del crític, pedagog i activista Joan Triadú i del filòleg Joan Solà. El juliol de fa cinc anys va tenir lloc a Barcelona una multitudinària manifestació en contra de la sentència del TC contra l’estatut, i al desembre Artur Mas va ser investit president de la Generalitat de Catalunya en segona votació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any