La Unió Europea i l’FMI fan xantatge a Grècia, només convocar eleccions

  • Les eleccions es faran el 25 de gener i Syriza n'és favorita · La borsa d'Atenes davalla d'un 11% i l'euro arriba al mínim dels darrers dos anys

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Grècia farà eleccions avançades el 25 de gener. El primer ministre grec, Andonis Samaràs, les ha convocades després d’haver fracassat per tercera vegada l’elecció del seu candidat, Stavros Dima, a la presidència del país. Dima, ex-eurocomissari i ex-ministre de Nova Democràcia, només va aconseguir ahir el suport de 168 diputats, i n’havia de menester 180. És el mateix resultat que va obtenir en la votació del 23 de desembre i només 8 vots més que en el primer intent, el dia 17. Després d’un tercer fracàs, la constitució preveu que el parlament es dissolgui i es convoquin nous comicis. 

Els sondatges publicats aquests dies donen la victòria a la coalició d’esquerres Syriza, que ja ha anunciat que no acceptaria cap acord del govern actual amb la troica i que defensa la condonació d’una part del deute amb els creditors públics.

Samaràs es reunirà avui amb el president del país, Kàrolos Papoulias, i demanarà la dissolució del parlament. ‘Hem fet tant com hem pogut per escollir un president i evitar les eleccions avançades que la majoria de grecs no volen’, va dir ahir.

La pressió de la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional

El comissari d’Afers Econòmics i Financers de la Comissió Europea, Pierre Moscovici, va declarar ahir que per a la prosperitat de Grècia com a membre de l’eurozona era essencial que els ciutadans i els dirigents polítics grecs expressessin un suport clar al procés de reformes impulsat per la UE.

I el Fons Monetari Internacional –un dels tres integrants de la troica que impulsa les reformes de Grècia– va anunciar també ahir que congelava l’enviament d’ajut financer tot esperant quina situació política resultava de les eleccions. L’FMI ha advertit que l’ajuda s’aturarà si no s’impulsen les reformes que, segons la troica, han de servir per a la recuperació econòmica grega.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any