Mas i Urkullu acorden fer pinya contra la recentralització espanyola

  • S’han reunit dues hores al Palau d’Ajuria Enea, una trobada prèvia al partit de les seleccions de futbol catalana i basca d’aquest vespre

VilaWeb
Redacció
28.12.2014 - 16:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el lehendakari, Iñigo Urkullu, s’han reunit en el marc de la visita que el cap del govern català fa al País Basc per presenciar el partit de futbol entre les seleccions del País Basc i Catalunya d’aquest vespre (20.30). En la reunió de treball, ambdós presidents han abordat la situació econòmica i política i la crisi institucional del model d’estat que, segons tots dos presidents, s’està agreujant a l’estat espanyol.

Mas i Urkullu han mostrat la seva preocupació per l’estratègia que el govern espanyol segueix de creixent recentralització, trencant unilateralment els consensos polítics bàsics que s’havien assolit fa tres dècades. Ambdós dirigents han acordat treballar de manera conjunta per encarar aquest procés, respectant les vies d’actualització de l’autogovern de Catalunya com País Basc.

Segons un comunicat del govern, tots dos presidents han mostrat ‘la seva preocupació pel desprestigi creixent de la política, que té la seva base en la desconfiança de la societat cap als partits polítics, motivada, entre altres factors, per la crisi financera i les seves conseqüències per a la societat, així com els casos de corrupció i males pràctiques també associades a la política, en una situació de desesperança motivada per la gestió de la crisi econòmica; agreujada, encara més, per la utilització com a estratègia política per part d’alguns partits que han decidit utilitzar els suposats casos de corrupció i mala pràctica política contra aquells adversaris que no comparteixen el seu model d’estat i de societat’.

El president Mas ha explicat al lehendakari l’estat del procés democràtic català, amb la fita de la consulta del 9 de novembre, i els detalls de la proposta d’acord que va explicar en una conferència el 25 de novembre. Els dos dirigents han constatat les similituds i les diferències dels dos processos, que coincideixen en l’apel·lació a la democràcia i al vot com a mecanisme de resolució de discrepàncies en les societats civilitzades i modernes.

A diferència de fa uns quants anys, les relacions entre dirigents de CDC i del PNB són ara més fredes i distants. Alguns analistes polítics bascos atribueixen aquesta fredor al nacionalisme basc, que ha vist com Artur Mas i Convergència feien una evolució molt clara cap a l’independentisme en el mateix moment que ells feien un retrocés cap al regionalisme després dels anys del lehendakari Ibarretxe.

La sessió de treball entre Iñigo Urkullu i Artur Mas és la segona que ambdós presidents celebren enguany, després que l’1 de maig passat es varen trobar també al Palau d’Ajuria Enea. Amb anterioritat, el president i el lehendakari es varen reunir a Barcelona, el 28 de setembre de 2012.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any