El govern espanyol també interposarà un recurs al TC contra l’impost sobre dipòsits bancaris

  • El govern català va impulsar el tribut el 18 de desembre del 2012, i va ser convalidat pel parlament el 4 d'abril passat

VilaWeb
ACN
26.12.2014 - 22:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de ministres espanyol ha acordat avui interposar recurs d’inconstitucionalitat contra la llei catalana referent a l’impost sobre dipòsits en les entitats de crèdit. Impulsada pel govern de la Generalitat de Catalunya el desembre del 2012, la llei -que ja existia a altres comunitats com Andalusia, Extremadura i les Illes Canàries-, va ser convalidada el passat 4 d’abril al Parlament de Catalunya, i el reglament que la regula, el passat 23 de setembre. A grans trets, aquest tribut grava la captació i tinença de dipòsits efectuats pels clients a les entitats de crèdit, per qualsevol negoci i varietat jurídica, sempre que comportin l’obligació de restitució.

En el moment que l’executiu català va impulsar la llei i per neutralitzar la recaptació d’aquest impost per part de les autonomies, el govern espanyol es va anticipar i va crear, al gener del 2013, un impost d’abast estatal amb un tipus del 0%. Paral·lelament, el ministeri d’Hisenda espanyol va anunciar que compensaria les comunitats que haguessin aprovat l’impost abans de l’1 de desembre, fet que excloïa Catalunya d’aquesta compensació.

A banda, el passat 4 de juliol, el govern espanyol aprovava en consell de ministres un reial decret llei d’impuls econòmic segons el qual es fixava l’impost sobre els dipòsits bancaris en el 0,03%, un tipus que l’executiu espanyol volia que fos uniforme per a tot l’estat espanyol. D’aquesta manera, l’executiu espanyol ja va mostrar la seva intenció d’anul·lar l’impost català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any