El caganer fa la volta al món

  • Els mitjans de comunicació mundials es fixen cada vegada més en la figureta més representativa del pessebre català

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa cinc anys, el caganer i el tió van ésser protagonistes d’un concurs de la BBC presentat pel conegut actor Stephen Fry (vídeo). Amb tot, les referències a la tradició escatològica del poble català per Nadal no són habituals en els mitjans internacionals. Enguany, potser per influència del procés sobiranista, sembla que especialment la figura del caganer ha captat força l’atenció de diaris de tot el món.

Un altre mitjà britànic, The Independent, l’inclou a l’article ‘Tis the season! From KFC in Japan to Caganers in Catalonia. How Christmas is celebrated around the world‘: ‘A Catalunya –s’hi detalla– les escenes del pessebre es decoren amb l’afegiment d’un personatge anomenat caganer, que s’abaixa els pantalons i defeca al camp.’

Sense sortir de la Gran Bretanya, l’International Business Times ha publicat una selecció de fotografies amb les figures del caganer més curioses i cridaneres, com ara les dels polítics Artur Mas i Mariano Rajoy, l’arquitecte Antoni Gaudí, la casa reial espanyola, els cantants Freddie Mercury i Madonna…

Una d’aquestes figuretes ha captat poderosament l’atenció de l’agència de notícies xinesa Xinhua: el d’un panda gegant que es va exposar a l’última Beijing Design Week, on Barcelona va ésser la ciutat convidada.

L’article més aprofundit enguany sobre la tradició del caganer, amb tot, el signa Koren Helbig per al portal de notícies nord-americà GlobalPost. Amb el títol ‘You may find this Spanish Christmas tradition a little hard to stomach‘, hi investiga sobre la història de la figureta més peculiar del pessebre català (amb declaracions del membre de l’Associació d’Amics del Caganer Joan Lliteras) i, alhora, repassa la tendència actual de crear-ne versions amb personatges de l’actualitat… i les polèmiques derivades.

Segueix la mateixa línia l’article de Dirk Engelhardt per al diari alemany ‘Berliner Zeitung’, on comenta que l’hora de la internacionalització del caganer és arribada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any