Admesa a tràmit la querella contra Mas pel 9-N

  • El TSJC admet les querelles i denúncies contra el president, Joana Ortega i Irene Rigau

VilaWeb
ACN – Redacció
22.12.2014 - 14:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sala penal i civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha decidit per majoria d’admetre a tràmit les querelles presentades contra el president de la Generalitat, Artur Mas; la vice-presidenta, Joan Ortega; i la consellera Irene Rigau. Són acusats d’un delicte de desobediència. El tribunal investigarà, a més, si han comès delictes diferents dels atribuïts. En canvi, s’han desestimat les denúncies presentades contra alguns altres consellers.

En una reunió de més de quatre hores, els sis magistrats de la sala han acordat, per majoria, investigar els fets relatius a la presumpta desobediència a la resolució del TC i també tots aquells fets que, de manera directa o indirecta, hi tinguin relació.

De les set querelles i 25 denúncies presentades, només s’han acceptat totalment o parcialment les vinculades amb aquests fets i amb els tres alts càrrecs de la Generalitat. S’han rebutjat les que van adreçades a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, els consellers d’Interior i Presidència, Ramon Espadaler i Francesc Homs, els membres de la mesa del parlament Anna Simó, Lluís Corominas, Josep Rull i David Companyon, i el líder d’ERC Oriol Junqueras.

El ple també ha acordat d’acumular totes les querelles i denúncies admeses a tràmit en una de sola, en concret la més antiga, la presentada per l’organització ultradretana Manos Limpias. Per això, el cas l’instruirà el magistrat Josep Manel Abril. Totes les resolucions es notificaran als querellants i als querellats a partir del 8 de gener.

Mas: ‘No s’entén, però respecto plenament les decisions de l’àmbit judicial’

Prèviament a conèixer-se la decisió del TSJC, però amb previsió que podia admetre a tràmit la querella, el president de la Generalitat, Artur Mas ha insistit que no entén que el portin davant els tribunals per posar les urnes el 9-N i permetre que els ciutadans exercissin un dret democràtic. Tanmateix, també ha afegit que les decisions dels tribunals són lliures i ha dit: ‘Respecto plenament les decisions dels àmbits judicials.’

Junqueras: ‘Si ataquen el Govern per defensar la democràcia, ens ataquen a tots’

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha fet servir les xarxes socials per mostrar el suport al president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta, Joana Ortega, i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. ‘Si ataquen el govern per defensar la democràcia, ens ataquen a tots’, ha publicat al seu perfil de Twitter. ERC va presentar un escrit d’autoinculpació a la fiscalia per reivindicar els seus diputats i càrrecs públics com a coautors del 9-N. Una autoinculpació que el TSJC ha desestimat aquest dilluns centrant-se només en Mas, Ortega i Rigau.

Més informació:

La fiscalia espanyola presenta la querella contra Mas per quatre delictes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any