Milers de manifestants contra les restriccions de la ‘llei mordassa’

  • Manifestacions amb molta participació tant a Barcelona com a València

VilaWeb
Redacció
20.12.2014 - 15:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de manifestants han recorregut els carrers del centre de Barcelona, al matí, i els de València, a la tarda, contra la nova llei espanyola de seguretat ciutadana, coneguda també com a ‘llei mordassa‘ pels qui la critiquen. I aquestes crítiques s’han fet sentir primer a Barcelona en la marxa que ha començat a la plaça Universitat amb el lema ‘Cap mordassa no ens farà callar, defensem els nostres drets’. Els manifestants han enfilat el carrer Aribau en direcció a la delegació del govern espanyol. Hi ha hagut crits durant la manifestació com el de ‘llibertat, repressió, llei mordassa no’.

Una vintena de furgonetes dels Mossos d’Esquadra han blindat els voltants de la seu estatal i han fet una crida perquè es dissolgués la protesta sense incidents. Una protesta que ha estat convocada per col·lectius vinculats al 15-M amb l’adhesió de diverses entitats com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), els iaioflautes o sindicats com la CGT.

A la tarda, a València milers de manifestants han omplert els carrers del centre de la ciutat per protestar també contra la llei. I han acabat confluint amb una altra manifestació, la que demanava el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers.

La manifestació ha comptat amb el suport també de molts periodistes i reporters gràfics, que han alçat les càmeres enlaire en senyal de protesta per les restriccions d’aquesta nova llei.

30.000 euros per impedir un desnonament

Els manifestants han denunciat que aquesta polèmica llei significa un ‘retrocés en els drets fonamentals’ ja que preveu multes de fins a 600.000 euros per manifestacions no comunicades davant institucions com el congrés, el senat o els parlaments o de 30.000 euros per intentar impedir un desnonament. També troba sancionable negar-se a mostrar el DNI al cos policial corresponent quan l’autoritat ho requereixi o enregistrar imatges d’agents antiavalots que apareguin colpejant manifestants. A més, considera un agreujant participar en manifestacions amb la cara tapada. La col·locació de pancartes o adhesius o fer pintades a edificis públics també comporten multa a partir de 600 euros. La normativa també estableix un mecanisme per fer legals les anomenades ‘devolucions en calent’ a la frontera de Ceuta i Melilla.

Vegeu un recull de fotos de les manifestacions contra la ‘llei mordassa’:


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any