Sílvia Bel: ‘La independència és una qüestió de supervivència’

VilaWeb
Redacció
09.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’actriu Sílvia Bel respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb i que reproduïm en català.

―Per què i per a què voleu la independència?
―Perquè crec que com a poble que comparteix una mateixa història, llengua i cultura tenim dret a prendre les nostres decisions, a tots els nivells, com a estat. En tot cas la pregunta seria a la inversa: i per què no? Tal com jo ho entenc, aquell qui prefereix que les decisions que l’afecten directament les prenguin els altres no es dóna cap valor. És una qüestió de dignitat, fins de supervivència, diria.

―Què pot aportar una Catalunya independent al món?
―L’exemple de la incansable recerca de la llibertat sumat a allò que sigui capaç de construir des del treball i de compartir des de la solidaritat. Com qualsevol altre estat independent. Podríem tenir una cultura més forta sustentada per un estat propi, que deixaria de lluitar tant per la pròpia supervivència i s’obriria a nous horitzons sense aquest condicionament. Sovint hem estat etiquetats de ‘cultureta’. Ni tan sols nosaltres no ens hem valorat gaire, diria que hem estat víctimes dels propis prejudicis. Potser ens n’hem avergonyit. I què és una cultura sense orgull? No dic que haguem de mirar-nos el melic, sinó tot el contrari, sortir del ventre per anar molt lluny, però des del convenciment que no hem de demanar perdó pel fet d’existir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any