Ramon Tremosa: ‘Vull la independència per posar fi a l’abús econòmic de l’oligarquia espanyola’

VilaWeb
Redacció
23.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ramon Tremosa, eurodiputat de CiU, respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb i que reproduïm en català.

―Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?
―És una qüestió de l’abús econòmic que fa l’oligarquia espanyola de les classes mitjanes, i això val per a PP, PSOE, alguns membres de IU i dels grans sindicats estatals. És un problema de casta de grans empreses que facturen a un govern i un estat, les grans empreses madrilenyes multinacionals que capturen el govern, contra les classes populars. El cas Castor n’és un exemple; l’última cosa que ha signat com a comissari espanyol Almunia ha estat contra el govern espanyol, perquè les multinacionals tornin milers de milions en desgravacions i beneficis fiscals fets a mida. Per sort, en l’època d’internet, en què la informació no passa només pel filtre dels diaris oficials, la gent s’assabenta d’aquests casos. Personalment, el conflicte Catalunya-Espanya el llegeixo en termes de segle XXI, no en els termes clàssics de dreta-esquerra.

D’una altra banda, vull la independència perquè no hi ha un ple reconeixement de la nostra realitat política i cultural. No s’accepta la plurinacionalitat ni la diversitat lingüística. Avui al Parlament Europeu he hagut de parlar en anglès perquè no puc parlar en català.

―Què pot aportar una Catalunya independent al món?

―Podríem ser una nació nòrdica avançada en el sud d’Europa. Això interessa molt a Europa i al món perquè Catalunya és una ‘power house’, és una nació molt potent econòmicament. Si va bé, pot ser un model per a regions de Grècia, França, Espanya o Portugal per a integrar-se al segle XXI, una manera d’obrir-se al comerç internacional, de fer créixer la riquesa. Una nació amb una forta identitat pròpia però alhora molt oberta als corrents avantguardistes del món. Podem ser un model si les coses es fan bé i el país prospera. Hi ha molt d’interès perquè a la Mediterrània hi hagi països que funcionin. Catalunya capta ja, a hores d’ara, l’atenció internacional perquè no és un territori aïllat, sinó un territori amb un PIB més gran que països com Finlàndia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any