ERC sorprèn fent un gest a CiU i retira el vet a la llei d’acompanyament

  • CiU i ERC tomben les esmenes a la totalitat del pressupost

VilaWeb
ACN-Redacció
18.12.2014 - 10:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, ha anunciat que el seu partit retiraria l’esmena a la totalitat a la llei de mesures fiscals i financeres del pressupost. El propòsit d’aquest gest, ha dit, és d’afavorir ‘un clima millor’ en les negociacions amb el president de la Generalitat i així poder acordar la convocatòria d’eleccions avançades perquè es puguin fer el primer trimestre del 2015, tal com demana ERC. Durant el debat de la llei, Salvadó ha explicat que aquest ‘gest de responsabilitat’ no amaga la discrepància respecte de l’estratègia que defensa el govern. ‘Els ciutadans que vam votar el 9-N no ens mereixem que la resposta sigui lligar-se a la presidència d’una autonomia agònica un parell d’anys més’, ha declarat.

Aquest gest sorprenent d’ERC arribava en ple debat previ a la votació de les esmenes al pressupost del 2015. Els republicans són els únics que no van presentar una esmena a la totalitat dels comptes. I les presentades pels altres partits han quedat tombades amb els vots contraris de CiU i d’ERC. Si el president de la Generalitat no convoca eleccions abans, el debat en comissió es farà entre el 19 i el 23 de gener, i el debat final al Ple podria substanciar-se el 4 o 5 de febrer.

La voluntat de mantenir un clima que afavoreixi l’acord amb CiU en l’àmbit nacional va portar ERC a permetre la tramitació dels comptes, tot i que no tenen intenció d’aprovar-los. En el debat d’ahir, el portaveu econòmic d’ERC, Pere Aragonès, va dir que era contradictori que s’aprovés un pressupost autonòmic i, alhora, es comencessin a crear les estructures d’un nou estat. En la rèplica, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va agrair a ERC que deixés ‘les coses obertes’.

Però ERC havia volgut mantenir un perfil propi, i crític, amb els comptes, malgrat la renúncia a presentar una esmena a la totalitat del pressupost; en comptes d’això, van anunciar una esmena a la totalitat a la llei d’acompanyament, la que inclou les mesures fiscals i financeres del pressupost. Fins que avui Salvadó ha anunciat la retirada d’aquesta esmena.

Ahir es va visualitzar al parlament la discòrdia entre Mas i Junqueras sobre l’avançament electoral. Per més que tots dos van insistir a dir que veien possible l’acord, ni l’un ni l’altre no es van moure de la posició inicial sobre la llista unitària. Junqueras va demanar a Mas si convocaria les eleccions avançades abans de final d’any, i Mas li va respondre que ho faria tan aviat com tingués la seguretat que servirien per a fer el referèndum sobre la independència.

Més informació, amb vídeo inclòs: Mas i Junqueras escenifiquen la discòrdia al parlament

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any