Mas ajorna el debat sobre les eleccions avançades fins passat Nadal

  • El president avisa que no és moment de confrontació sinó de col·laboració i confia que hi haurà un acord

VilaWeb
ACN
17.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, va dir ahir que fins passades les vacances de Nadal no prendria la decisió sobre unes eventuals eleccions plebiscitàries: ‘No ens atabalem ara en aquestes festes assenyalades perquè això hagi de sortir malament. Fins ara ha sortit bé i confio que sortirà bé, però podem passar les festes relaxats, sabent que no gaire més tard s’hauran de trobar les solucions definitives.’

Per Mas, el problema no és el moment dels comicis, si tenen la utilitat que ha de tenir. Ahir va subratllar que si amb les eleccions Catalunya no deixa clar a tot el món què volen els catalans, serà com si no s’hagués fet res: ‘Si ens oblidem que tot aquest procés té una doble dimensió, que és la interior i l’exterior, ens enganyem.’

També va dir que la política tradicional no serviria per a resoldre una situació excepcional, i va al·ludir indirectament a la seva proposta de fer una llista mixta de partits i societat civil. ‘Ara no són temps de confrontació, sinó temps de col·laboració’, va declarar. Així mateix, va recordar que hi havia objectius molt importants que passaven a ser de segon nivell durant un temps, per bé que després tornarien a situar-se en primer terme. Per Mas, cal defensar el pluralisme sempre com a concepte, però ara són moments en què Catalunya ‘s’ho juga tot i per molt temps’.

També va demanar als ciutadans que tinguessin confiança en allò que podia fer Catalunya com a país i recordà que això que havia estat capaç de fer aquests últims anys havia estat extraordinari, tenint un estat en contra. Per això es mostrà confiat que hi hauria un nou acord polític per a la següent etapa del procés. En aquest punt va recordar que també hi havia hagut dubtes, declaracions i contradeclaracions que feien impensable un acord sobre la data i la pregunta, i finalment el pacte hi va ser.

‘Confio que tornarem a ser capaços d’escoltar què passa al carrer’

‘En els moments crítics vam ser capaços d’identificar què es deia al carrer i comptar-ho a les urnes. I ara jo confio que tornarem a ser capaços d’escoltar què passa al carrer i de comptar-nos a les urnes’, va dir. Segons Mas, sortirà bé ‘perquè hi ha una responsabilitat davant de la història, i sobretot davant de la gent’.

La societat civil –va afegir– ha fet la seva feina i l’ha de continuar fent. I es va adreçar als partits dient que havien de rematar aquesta feina i entendre quins eren els punts bàsics: ‘Ara és igual si és una sigla o un personatge; això té una transcendència relativa, i amb el pas del temps serà anecdòtic.’

La Nit del Pensament

Mas va fer aquest discurs en la Nit del Pensament, en què la Fundació CatDem, vinculada a CDC, lliura el premi Ramon Trias Fargas d’assaig polític. Fou atorgat a l’estudi ‘Un conflicte de llengües. De la Nova Planta a la llei Wert’, d’Elena Yeste, periodista i doctora en política, mitjans de comunicació i societat per la Universitat Ramon Llull. L’obra parteix de la base que hi ha una utilització instrumental de la llengua i de l’escola amb finalitats polítiques i partidistes, que amaga una manca de reconeixement de la personalitat política, cultural, lingüística i nacional de Catalunya.

El president va agrair que s’hagués premiat un assaig sobre la llengua, perquè és sobre la llengua on descansa la nació catalana: ‘Més que en cap altra cosa’, va dir.

Hi van assistir membres de CDC, com ara el coordinador general, Josep Rull, i el secretari executiu de projecte estudis i programes. També hi eren el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el de Cultura, Ferran Mascarell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any