Quins mòbils i pissarretes funcionen en català?

  • L'associació Softcatalà acaba de publicar una completa guia d'aparells en la nostra llengua

VilaWeb
Redacció
14.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’associació Softcatalà acaba de presentar una útil i completa guia d’aparells en català, on s’apleguen més de cent cinquanta aparells electrònics (mòbils, pissarretes, lectors de llibres…) que permeten de treballar en català. També s’hi pot trobar, en alguns casos, informació relacionada com la disponibilitat de text predictiu en català.

La guia vol ajudar a orientar els consumidors sobre quins aparells disposen de serveis en català i quins no. Perquè, com es lamenten a Softcatalà: ‘Ens agradaria que aquesta guia no fos necessària i el català tingués un suport de primer nivell en qualsevol aparell, com unes altres llengües del nostre entorn. Malauradament, això no és així, i els fabricants i distribuïdors d’aparells poques vegades ofereixen informació sobre quines llengües ofereix un dispositiu.’

L’associació recorda, tanmateix, que els usuaris també hi poden fer alguna cosa: tenir configurats els aparells en català. ‘Si l’aparell és configurat en català, els usuaris s’identifiquen com a catalanoparlants i les aplicacions que estiguin traduïdes apareixeran en català.’

Tenir el català configurat no sols permet d’usar el català amb normalitat en l’àmbit de la mobilitat, sinó que també ajuda que més fabricants i proveïdors de serveis tinguin en compte el nostre mercat català i s’ofereixin en llengua catalana.

Estat de general del sector

Els fabricants de sistemes operatius han anat incorporant el català. Totes les plataformes mòbils principals (Android, BlackBerry, iOS, FirefoxOS i WindowsPhone) estan disponibles en català, però alguns altres serveis lingüístics, per exemple el text predictiu o el reconeixement de veu, encara no han assolit un nivell òptim generalitzat a totes les plataformes, segons Softcatalà.

Cal tenir en compte que la disponibilitat del català en l’aparell final que compra l’usuari depèn del fabricant i de l’operadora (en el cas dels terminals no lliures), especialment en el sistema operatiu Android. També s’ha detectat que la plataforma Amazon (amb el Kindle) no ofereix cap suport al català.

Guia col·laborativa

La guia d’aparells que s’acaba de presentar és col·laborativa. Això vol dir que tothom qui ho vulgui pot aportar la informació de qualsevol aparell o corregir informació incorrecta des de la mateixa web.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any