Escola Valenciana recorrerà al TSJ la consulta als pares sobre la llengua d’ensenyament i en demanarà la suspensió cautelar

  • L'entitat considera que la conselleria podria vulnerar la Llei orgànica de protecció de dades

VilaWeb
VilaWeb
Redacció / ACN
12.12.2014 - 17:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Escola Valenciana prepara un recurs al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià contra l’ordre que desenvolupa el decret de plurilingüisme del govern d’Alberto Fabra. Així ho ha informat l’entitat a través d’una nota de premsa en la qual assenyala que la consulta als pares sobre la preferència de llengua d’ensenyament dels seus fills (inclosa a l’ordre) podria vulnerar la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD). La federació assenyala que la consulta a les famílies ‘clara i legal’ ja es realitza quan aquestes fan la preinscripció per a matricular, ‘un document on han d’assenyalar en quin programa volen que estudien els fills i filles’, ha indicat el president d’Escola Valenciana.

Vicent Moreno ha afegit que l’entitat, està ‘completament a favor de totes les mesures per a potenciar la participació de les famílies en les decisions dels centres, el que no podem tolerar és la manipulació de les famílies per part de la conselleria d’Educació i això és exactament la consulta destarifada’.


El gabinet jurídic d’Escola Valenciana estima que la consulta vulnera l’article 7.4 de la Llei de protecció de dades i ataca la privacitat de les persones en el moment que es demanen dades personals per a un fitxer no autoritzat per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades. 


Escola Valenciana lliurarà a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades el recurs que presentarà al TSJ valencià perquè valore si la conselleria infringeix la LOPD. Si s’infringeix, les sancions al govern valencià poden ascendir als 600.000 euros, segons l’article 44 d’aquesta llei. 


L’entitat cívica considera que la consulta ‘ha sobrepassat tots els límits de la legalitat pel fet que, més que una consulta, suposa un control de les preferències lingüístiques de les famílies fora de l’àmbit educatiu’. 


‘La consellera no fa els deures. Caldria que estudiés totes les peticions de què marquen les famílies en primera opció quan volen matricular els fills, i se n’adonarà de l’enorme quantitat de famílies que marquen en primera opció valencià i els fills no poden perquè la conselleria no oferta places suficients’, ha insistit Vicent Moreno. 



Polèmica campanya informativa


Escola Valenciana ha denunciat que la campanya informativa prèvia impulsada per la Generalitat abans de la consulta ‘fa esment a programes educatius inexistents’. L’entitat indica que les famílies estan informades sobre ‘valencià-anglès’ o ‘castellà-anglès’. 

Escola Valenciana ha explicat que en aquests moments existeixen dos programes educatius, el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià (PPEV), que té com a llengua vehicular el valencià i on s’imparteixen assignatures en castellà i assignatures en anglès de forma molt present; i el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Castellà (PPEC), que té el castellà com a llengua vehicular i on el nombre d’assignatures en valencià és molt reduït i en anglès té percentatges també molt baixos.



La ‘llengua habitual’

Una altra qüestió sobre la qual l’entitat demana la suspensió cautelar de l’orde és per la cinquena disposició addicional on es pregunta sobre la llengua habitual de l’alumnat, que obliga les famílies a comunicar si la llegua habitual dels seus fills és el castellà o el valencià. 



Escola Valenciana considera que aquesta mesura és una intromissió en la vida privada, ja que ‘la llengua que s’usa fora de l’escola no és competència de la conselleria’. A més, segons l’entitat, la conselleria ‘pressuposa que la llengua que parlen els nens a casa és o el castellà o el valencià, quan hi ha molts menors que utilitzen habitualment les dues llengües amb les seues famílies i menors que tenen com a llengua habitual altres llengües que no són ni el valencià ni el castellà, sobretot alumnes de famílies nouvingudes’. 



Escola Valenciana ha recomanat a les famílies la no participació en la consulta, atès que ja decideixen en la preinscripció de matriculació. L’entitat ha recordat que la consulta no és vinculant, crea confusió perquè s’al·ludeix a programes inexistents i no s’ha informat a les famílies.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any