Fernández Díaz nega l’existència de cap unitat secreta antisobiranista

  • El ministre espanyol diu que 'l'obsessió de CiU és pròpia del psiquiatra'

VilaWeb
ACN
10.12.2014 - 12:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, ha qualificat d”absolutament falsa’ la informació publicada pel diari ARA i Eldiario.es sobre l’existència d’una unitat secreta de la policia espanyola que es dedica a perseguir polítics sobiranistes a Catalunya. En resposta a una interpel·lació al congrés espanyol del diputat de CiU Feliu Guillaumes, ha acusat els que denuncien aquestes pràctiques de viure ‘obsessionats’ i ‘veure persecucions fins i tot en somnis’, un problema, ha dit, que ‘és més propi del psiquiatra que del ministre de l’Interior’. ‘Jo no estic aquí per donar publicitat a determinades informacions, perquè estem aquí per parlar de coses serioses’, ha dit.

El ministre espanyol ha respost de manera contundent les preguntes del diputat de CiU respecte a aquesta unitat secreta que s’hauria creat al sí del grup d’afers interns de la policia espanyola i que es va posar de manifest per la convocatòria d’una plaça on es valorava com a requisit el coneixement de les llengües cooficials i l’especialització en delictes com emblanquiment de capital, àrees que no li són pròpies.

Guillaumes ha recordat al ministre espanyol els casos reiterats de filtracions al Mundo i altres mitjans d’informacions ‘apòcrifes’ sobre el president de la Generalitat, Artur Mas o, com en l’últim cas, sobre el batlle de Barcelona, Xavier Trias, malgrat que aquestes informacions no superen l’estadi d’aparició a la portada del diari i rarament arriben als tribunals. ‘Aquí no només no es persegueix la veritat, sinó que es genera la mentida interessadament’, ha dit Guillaumes.

El diputat de CiU ha advertit el ministre de l’Interior que aquest tipus de pràctiques i de grups policíacs ‘se sap com comencen, però no com acaben’ com es va demostrar, ha recordat, a la dècada dels 80, i normalment ‘s’acaben tornant en contra del qui els fa’. Per aquest motiu li ha demanat que ‘dissolgui’ aquesta unitat i posi punt i final a la ‘guerra bruta’ contra el sobiranisme. ‘Faci la seva feina, o dimiteixi’, ha sentenciat.

Per la seva banda, Fernández Díaz ha recordat que la informació sobre la unitat secreta antisobiranista és obra d’un ‘periodista freelance’ i va merèixer ‘honors de portada’ a l’ARA, però és ‘absolutament falsa’ perquè ‘ni existeix ni s’ha creat cap unitat de polítics independentistes’ i el Cos Nacional de Policia ‘es dedica a la persecució d’activitats delictives tipificades’.

Segons el ministre, la unitat a què fa referència la convocatòria de la plaça es diu Unitat de Planificació Estratègica i Coordinació, que ‘no fa cap activitat unificadora i fa plans estratègics al sí del CNP i la seva coordinació operativa’. En aquest sentit ha ironitzat sobre el fet que es vegi el requisit de llengües cooficials com a quelcom sospitós i ha recordat que la convocatòria ha estat pública.

‘Em sembla molt poc seriós per la cambra, tenim coses importants a debatre’, ha dit Fernández Díaz, que ha assegurat que hauria de ser Guillaumes qui demostrés l’existència d’aquesta unitat perquè ell ‘va preguntar’ a la policia i aquesta li va dir que la unitat ‘no existeix’. ‘Això és el que hi ha, si m’acredita que existeix, ho dissoldré’, ha dit, però ‘suprimir quelcom que no existeix és molt difícil’.

El ministre espanyol ha afirmat, a més, que ell ‘viu a Catalunya’, igual que la seva família i molts dels seus amics. ‘No necessito la policia per saber què és Catalunya i on l’està portant l’independentisme’, ha sentenciat.

També ha volgut demostrar amb dades la tasca de la policia espanyola i la guàrdia civil a Catalunya i ha recordat que al 2013 aquests cossos van fer el 81% de les operacions contra el crim organitzat a Catalunya amb un total de 108 grups desarticulats. Un fet que contrasta, ha dit, amb l’activitat dels mossos, que van desarticular al mateix any tan sols 26 organitzacions, el 19% del total.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any