ERC ‘subordina’ l’esmena al pressupost a l’acord sobre les eleccions

  • Aragonès veu 'bastant incompatible' tramitar els comptes i convocar eleccions, i per això considera més possible una pròrroga i celebrar els comicis

VilaWeb
ACN
09.12.2014 - 18:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC no descarta encara presentar una esmena a la totalitat al pressupost de la Generalitat pel 2015. El torcebraç es manté i, tal i com diu el diputat Pere Aragonès, la possibilitat de blocar els comptes per a l’any que ve ‘és damunt la taula i té molt de pes’. En aquest sentit, la decisió final la prendrà ERC en funció de com ‘vagin esdevenint els fets aquesta setmana’, és a dir, que els republicans ‘subordinen’ la presentació de l’esmena a la totalitat als acords que el president de la Generalitat, Artur Mas, i Oriol Junqueras puguin tancar en la reunió que tenen pendent. Amb tot, Aragonès veu ‘bastant incompatible’ tramitar els comptes i convocar eleccions, amb o sense l’esmena d’ERC, a la vegada.

Les posicions sobre el pressupost entre el govern i ERC estan ‘allunyades’. Així ho ha reconegut Pere Aragonès en valorar una reunió que els republicans van celebrar amb el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, el dijous passat. ‘S’hi va constatar en aquella reunió que nosaltres considerem que el millor és una pròrroga per fer eleccions sobre la independència, i el govern no sap si vol fer eleccions’, ha explicat el diputat d’ERC, que ha considerat que ‘de moment no hi ha cap acostament i l’emena a la totalitat segueix sobre la taula’. Tant és així que Aragonès creu que aquesta possibilitat ‘té molt pes’ i està sent ‘molt considerada’.

La decisió final, però, anirà en funció ‘de com es desenvolupi la setmana’. Amb aquesta fórmula, Pere Aragonès ha volgut deixar clar que l’esmena a la totalitat i el vot a les que altres grups han presentat està estretament vinculat als ‘acords sobre la independència, que són els que realment importen’.

Així, segons ERC, les decisions ‘estan totes subordinades al marc d’acord i de referència entre Esquerra i Convergència, entre Mas i Junqueras’. ‘En aquesta reunió s’han d’abordar decisions estratègiques, el full de ruta i les eleccions, la formula de govern per a després de les eleccions. I si hi ha acord aquí, tot està sobre la taula. Però si hi ha acord, els pressupostos decauen i s’optaria per una prorroga perquè nosaltres volem unes eleccions el més aviat possible’, ha sentenciat.

És per aquest motiu que Aragonès veu ‘bastant incompatible’ que s’iniciï el tràmit del pressupost al parlament, amb o sense esmena a la totalitat d’ERC, i la convocatòria d’unes eleccions com vol ERC, i per això considera més viable que s’arribi a una pròrroga dels comptes i una convocatòria de comicis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any