Carlos Ferrater: ‘L’encaix de Catalunya dins Espanya ha estat errat des del primer moment’

VilaWeb
Redacció
11.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’arquitecte Carlos Ferrater respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb i que reproduïm en català.

Per què i per a què voleu la independència de Catalunya? 
―En el meu cas, no és tant una qüestió de sentiment nacionalista, perquè els nacionalismes són majoritàriament excloents i excessivament conservadors. Penso que l’encaix de Catalunya dins Espanya ha estat errat des del primer moment, des de la transició. A més, ha degenerat i empitjorat amb el pas dels anys.

La impugnació de l’estatut aprovat pel nostre parlament, per part del Tribunal Constitucional, va ser el punt més crític pel que fa la relació amb l’estat, la constatació definitiva que l’encaix no era possible. Tot aquest sentiment d’impotència va esclatar definitivament en la negació del dret de decidir. Tot plegat va desencadenar un moviment de la societat civil, compartit, solidari i clamorós. Qualsevol poble té el dret de decidir el seu futur. Els catalans ho demanem de manera pacífica i democràtica. 

Què pot aportar una Catalunya independent al món?
―En l’àmbit de l’arquitectura també hi ha molt a decidir i aportar. Gairebé un miler d’arquitectes ens hem adherit a un manifest en què declarem la nostra voluntat de decidir plenament les polítiques d’habitatge i d’equipaments, l’assignació de recursos per a infrastructures, les estratègies energètiques o de comunicacions a Catalunya, com elements clau per a la impulsió del país cap a un futur més equilibrat, a partir de l’excel·lència en el disseny i de la cohesió territorial, urbana i social. El clam pel dret de decidir mostra al món la nostra voluntat de projectar i construir democràticament un país nou al servei dels ciutadans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any