Notícies

Dilluns  08.12.2014  06:00

Els euros andorrans començaran a circular la setmana vinent

Cada ciutadà podrà disposar d'una col·lecció completa de les noves monedes

Men?ame
 

Els euros andorrans, amb disseny propi, començaran a circular la setmana vinent. Entre el 16 i el 19 de desembre --encara per determinar-- es començarà a fer servir la nova moneda i, a més, el govern andorrà ha previst que cada ciutadà podrà disposar, si ho vol, com a mínim d'una col·lecció completa de la primera remesa.

Així, cada ciutadà tindrà l'opció de recollir les monedes d'un, dos, cinc, deu, vint i cinquanta cèntims i també les d'un i dos euros. Serà un paquet que costarà 3,88 euros, què és el valor real de les vuit monedes sumades.

La circulació d'euros andorrans serà possible malgrat que Andorra no forma part de la UE i en virtut de l'acord monetari signat entre el Principat i la UE el 2011 després d'una negociació de set anys. L'acord permet emetre uns 2,5 milions d'euros en monedes, un 20% de les quals s'encunyaran per als col·leccionistes. En aquest cas, Andorra no podrà imprimir bitllets.

Dels dos milions d'euros que es posaran en circulació, 400.000 seran en monedes de dos euros; 580.000 en mondes d'un euro i 500.000 en monedes de 50 cèntims. De les de deu, dos i un cèntim se n'emetran un milió de monedes de cada.

Les monedes d'1, 2 i 5 cèntims inclouen la imatge d'un isard; les de 10, 20 i 50 cèntims, el Pantocràtor de Sant Martí de la Cortinada i l'església romànica de Santa Coloma; les d'1 euro, la Casa de la Vall, i la de 2 euros, l'escut d'Andorra.

Ajornament

La posada en circulació dels primers euros andorrans estava prevista pels mesos de març o abril d'enguany però es va haver d'ajornar 'per qüestions logístiques', com va explicar el govern andorrà.