Mas demana que es posin els interessos de país per davant dels interessos de partit

  • El president obrirà una nova ronda de contactes amb partits i societat civil

VilaWeb
ACN
03.12.2014 - 19:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha alertat avui a la tarda que si els catalans no són capaços de posar en marxa ‘nous instruments i noves actituds’ en política difícilment es podran ‘resoldre els reptes per assolir la llibertat’. Just un dia després que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, rebutgés públicament la llista unitària que el president va proposar, Mas ha volgut insistir que a Catalunya, en el moment actual, cal ‘generositat’ i ‘ser eficaços per aconseguir uns objectius clars’.

‘És molt humà que primer t’hi posis tu, després el teu col·lectiu més proper -un partit o un club-, i després el conjunt de tots -el país-. Però ser generós és canviar aquest ordre d’interessos i posar primer el país, després el partit i despès el jo’, ha dit Mas, en un missatge que, sense esmentar el seu nom, bé podria anar dirigit a ERC.

La presentació de la col·lecció ‘Història de la humanitat i la llibertat’ de la revista Sàpiens ha servit a Artur Mas de marc per insistir que la seva proposta de llista unitària en unes eleccions anticipades és el millor camí si es vol aconseguir el ‘desafiament’ de la independència de Catalunya. Sense esmentar els conceptes referits a la fórmula electoral, el president ha reaccionat així a la conferència que Oriol Junqueras va fer ahir tancant la porta a la llista unitària de Mas.

En la seva intervenció, el president de la Generalitat ha volgut posar en valor la ‘situació nova i mai coneguda en altres èpoques de la nostra història’ que viu avui Catalunya amb el procés sobiranista en marxa. ‘Ens hem de preguntar si per fer-hi front calen actituds i instruments nous. I la resposta és que sí. Si pretenem resoldre els reptes per assolir la llibertat amb els instruments polítics tradicionals de sempre, no ens en sortirem’, ha sentenciat Artur Mas, que, en canvi, ha considerat que ‘si en un moment com aquest entenem que calen actituds i instruments nous ens en sortirem’.

Nova ronda de contactes

Ara Mas obrirà una nova tongada de contactes amb partits i societat civil. Fonts del govern català han explicat a l’ACN que es pretén que aquests contactes siguin discrets. L’objectiu de Mas és proposar una dinàmica de treball per mirar d’acostar posicions amb els partits però també més enllà d’aquests.

En tot cas, el coordinador general de CDC, Josep Rull, ja ha assegurat en declaracions a Ràdio Barcelona que el contacte amb Junqueras és ‘imminent’ i que es produirà ‘entre avui i demà’. També ha reconegut que la postura de Junqueras ‘dificulta les coses’, perquè durant la seva conferència ‘es van obrir poques escletxes per buscar la síntesi’. Tot i així, ha assegurat que s’hi posaran amb totes les seves energies per arribar a un consens. ‘Ens haurem d’arremangar, tenim molta feina, perquè en aquests moments les posicions de partida de Mas i Junqueras són discrepants’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any