Carme Forcadell: ‘Els catalans ens sentim maltractats, la independència és un cas de justícia social’

VilaWeb
Redacció
04.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb i que reproduïm en català.

Per a què voleu la independència de Catalunya?
—Necessitem un estat per a defensar els nostres drets, els nostres interessos, i que ens ajudi a ser més feliços. L’estat espanyol ha tingut l’oportunitat durant tres-cents anys de ser l’estat dels catalans, però no ho ha volgut ésser. És un estat que no respecta la diversitat cultural i lingüística; tampoc no ens respecta ni com a ciutadans ni com a poble. Necessitem un estat que ens sentim nostre; no un estat que vagi permanentment contra els interessos i els drets dels catalans. Estem convençuts que, precisament per això, si fóssim independents tothom qui viu a Catalunya tindria una vida millor. Tant se val com pensin o quina llengua parlin, estic convençuda que seria el millor per a tothom. Ara estem discriminats socialment, cultural i econòmica: per això volem la independència. Ens sentim maltractats, és un cas de justícia social. Quan era adolescent no era independentista. Fou més tard, quan vaig anar a la universitat i vaig conèixer amb profunditat la situació de minorització de la llengua catalana, quan em vaig fer independentista. Vaig veure que la llengua catalana havia de lluitar contra un estat molt poderós. A partir d’aquell moment em vaig adonar de moltes més raons per les quals necessitàvem un estat.

Què pot aportar una Catalunya independent al món?
—Podem aportar-hi la nostra tenacitat. Durant tres-cents anys hem mantingut la nostra voluntat de ser. Som aquí malgrat que hem tingut un estat en contra. Això demostra que amb força de voluntat les coses es poden canviar. Sobretot podem aportar això: hem demostrat que som capaços d’organitzar les mobilitzacions més importants de la història d’Europa d’una manera pacífica i transversal. Tenim una manera d’entendre el món des de la visió democràtica i pacífica. També podem aportar la gestió de la diversitat. Som un poble que aquests darrers anys ha rebut ciutadans que han vingut de fora. Ho hem sabut gestionar i hem sabut cohesionar el país amb totes aquestes persones. No hi ha xenofòbia. Evidentment, hi ha casos aïllats, però en general ens agrada la diversitat, l’entenem i sabem com gestionar-la.

Llegiu la versió en anglès ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any