El mes de la cançó improvisada a Barcelona

  • Tres espais de la ciutat acullen aquest desembre tot d'actes per a descobrir i gaudir la tradició de la glosa i el berstolarisme

VilaWeb
Redacció
04.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui s’engega a Barcelona un intens programa d’actes dedicats a la glosa i la cultura de transmissió oral. A través d’encontres, cursos, tertúlies, exposicions, presentacions de llibres i projeccions de documentaris, l’objectiu és de fer conèixer les tradicions de la cançó improvisada de Catalunya, les Illes i el País Basc a la ciutat.

El primer acte és avui al centre cultural Euskal Etxea amb la projecció del documentari ‘Bertsolari‘ d’Asier Altuna, sobre la potentíssima tradició de la improsació en èuscar.

Les activitats continuaran el 10 de desembre a l’Espai Mallorca amb la projecció de ‘Bon cop de falç, la història d’un himne‘ sobre el vessant musicològic dels ‘Segadors’. El 12 de desembre s’inaugurarà al mateix indret l’exposició ‘Glosadors’ i tot seguit hi haurà un sopar amb mostres de cançó improvisada.

El dia central del mes de la glosa a Barcelona serà el 13 de desembre. La jornada començarà a migdia a l’Euskal Etxea amb un ‘bersopoteo’ per a descobrir a fons la tradició basca. A la tarda l’associació Cor de Carxofa farà un curs d’introducció a la glosa a la Violeta i després es projectarà ‘Glosadors‘, un documentari de Jaume Fargas i Roser Texidó que recull el procés d’aprenentatge de la tècnica en un grup d’adolescents.

Finalment, al vespre es farà un duel entre glosadors catalans i bertsolaris bascs. Per la part basca hi haurà Aitor Sarriegi, Miren Artetxe i Oihana Bartra, i per la part catalana els glosadors Carles Belda, Mireia Mena i Ferriol Macip. L’acte forma part d’un intercanvi cultural entre les ciutats de Barcelona i Bilbao.

Les activitats del mes de la glosa continuaran a l’Espai Mallorca: el 17 de desembre, amb la projecció d’un documentari sobre les corrandes a Mallorca i Menorca; el 19, amb la presentació del llibre ‘Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània‘ de Josep Vicent Frechina, i el dia 20, amb la representació d’un espectacle de lluïment de corrandes.


Notícia relacionada:

Glosar és moda (14-4-2014)

‘Si tens gràcia parlant, també en tindràs glosant’ (23.03.2014)

Sigui amb tercets o quartets, la qüestió és rimar piulets (23.03.2014)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any