TV3 emetrà finalment el documentari sobre el cas 4-F ‘Ciutat morta’

  • Relata per què Patricia Heras es va suïcidar després de cinc anys a la presó i les denúncies de tortura · La productora havia retret a Eugeni Sallent que negués cap contacte per a emetre el film

VilaWeb
Redacció
03.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

TV3 emetrà el documentari ‘Ciutat morta‘ abans de final de gener. Després d’uns quants dies de polèmica, la productora del film sobre el cas 4-F va rebre dilluns el compromís de Televisió de Catalunya d’emetre’l. Els autors de ‘Ciutat morta’ volen denunciar amb aquest film ‘un dels pitjors casos de corrupció policíaca dels últims anys a Barcelona’. Dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega, ha estat premiat en una desena de festivals, entre els quals el Festival de Màlaga, on va aconseguir el primer premi, i el Festival de Sant Sebastià, que li atorgà una menció especial.

El cas es remunta al 2006, quan quatre persones van ser detingudes per uns aldarulls que van acabar amb un agent de la guàrdia urbana ferit per l’impacte d’un objecte. Una primera versió deia que l’agent havia rebut l’impacte d’un test que havia caigut des d’un balcó, però hores més tard es va canviar la versió i es va dir que havia estat per una pedra llançada des del carrer. Els quatre detinguts van defensar sempre la seva innocència i també van denunciar haver rebut tortures. Un d’ells, Patrícia Heras, es va suïcidar cinc anys després durant un permís penitenciari. 

‘Qui era la Patricia? Per què va decidir suïcidar-se? I el més important: què hi té a veure Barcelona amb la seva mort? Una acció de desobediència, amb fort contingut simbòlic i un gran impacte mediàtic, que busca —a través de la història de la Patricia— donar a conèixer l’altra cara de Barcelona, la Ciutat Morta’: així es presenta el documentari. 

El director de TV3, Eugeni Sallent, va negar divendres passat en una sessió de control parlamentària que hi hagués cap acord amb la productora Metromuster per a emetre el film. Això va suscitar força malestar a la productora, que assegurava haver rebut el compromís de TV3 d’emetre’l abans d’acabar l’any. Fins i tot va dir que respondria a les declaracions de Sallent amb un vídeo que contradeia les seves explicacions. Tanmateix, dilluns van rebre una comunicació de TV3, segons que expliquen: ‘Hem rebut un compromís ferm per part de Televisió de Catalunya per a emetre l’esmentada pel·lícula durant les properes setmanes. La data encara no s’ha definit, però sembla que no passarà de l’últim dia de gener del 2015; ens ho han confirmat els responsables de l’esmentada televisió, per via telefònica i a través d’un correu electrònic corporatiu. Avui hem de rebre un contracte amb el qual quedarà tancat aquest acord.’ 

Metromuster, que valora molt positivament el gest de TV3, explica: ‘L’emissió de ‘Ciutat morta’ a la televisió pública del nostre país és una molt bona notícia per a tothom, perquè ens permetrà, a través de la difusió del silenciat cas del 4-F, conèixer una mica millor la realitat d’algunes institucions d’aquest país’. 

 

Informació relacionada: 

VilaWeb va publicar dos dies després del suïcidi de Patricia Heras aquest editorial de Vicent Partal sobre la seva mort i el cas 4-F. 

Contra l’oblit del cas 4-F

Vídeo: La manifestació per la mort de Patrícia Heras desafia la pluja i acaba a Wad-ras

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any