ERC vol un acord sobre la convocatòria d’eleccions abans de debatre el pressupost

  • PSC, ICV-EUiA, el PP, C's i la CUP han anunciat que presentaran esmenes a la totalitat al projecte de llei

VilaWeb
ACN
02.12.2014 - 16:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC confia que el pressupost de la Generalitat per al 2015 no arribarà a tramitar-se. Els republicans volen tancar un acord amb el govern sobre la convocatòria d’eleccions abans del debat de totalitat, previst per al 17 de desembre. El responsable econòmic del grup d’Esquerra, Pere Aragonès no ha aclarit si hi presentaran una esmena a la totalitat perquè, de moment, confien que l’avançament electoral faci decaure la tramitació del pressupost. Esquerra insisteix en una pròrroga pressupostària, que arribarà de manera automàtica si les eleccions es convoquen abans de l’aprovació definitiva dels comptes -en cas que obtinguessin el suport necessari no seria abans del 5 de febrer.

Aragonès ha subratllat que tan sols s’aconseguirà superar la ‘dependència pressupostària’ de l’estat si s’assoleix la independència, fet pel qual és necessari obtenir un mandat democràtic a les urnes. El diputat d’ERC, però, no ha aclarit quina serà la postura del seu grup en cas que no s’hagi acordat l’avançament electoral, tot i que ha deixat clar que actuaran en ‘coherència’ amb el que reclamen, és a dir, en coherència amb la pròrroga dels pressupostos que defensen. De fet, el mateix president d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha explicat durant les darreres setmanes que el seu grup no aprovarà els comptes del 2015.

La posició d’ERC serà clau per permetre o no la tramitació dels pressupostos. Amb tota probabilitat, la majoria dels grups parlamentaris presentaran esmenes a la totalitat, que necessitaran del suport o abstenció d’Esquerra per retornar el projecte al govern. Si els republicans fossin els únics que rebutgessin les esmenes a la totalitat al costat de CiU, els pressupostos seguirien tramitant-se en comissió.

Com ja ha fet en altres ocasions, Aragonès ha tornat a insistir en la possibilitat tècnica d’incloure en la pròrroga pressupostaria la catorzena paga als treballadors públics i la recuperació del 15% de jornada i sou dels interins.

Esmenes a la totalitat

El PSC, ICV-EUiA, el PP, Ciutadans i la CUP han anunciat que presentaran esmenes a la totalitat al projecte de pressupost pel 2015. Per aquest motiu, el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha explicat que el seu grup negociarà amb ERC i PSC perquè el pressupost superi el tràmit de les esmenes a la totalitat. ‘Fins ara hi ha hagut dos grups que no s’han posicionat a favor, però tampoc amb una radicalitat absolut en contra’, ha dit sobre ERC i PSC. Turull ha reivindicat un pressupost que són ‘per rebel·lar-se contra la morositat i la deslleialtat de l’estat’.

El PSC tanca la porta a cap acord

Amb l’esmena a la totalitat que ha anunciat el portaveu del grup parlamentari del PSC, Maurici Lucena, es tanca la porta a cap possible acord de negociació amb l’executiu català, ni tant sols per a abstenir-se. I és que el PSC creu que el pressupost que s’ha presentat ‘no quadra per enlloc’ i conté ‘un 10% dels ingressos que són fantasia’, en referència als 2.500 milions que contempla del cobrament de deutes i bestretes provinents de l’estat espanyol. Lucena, a més, creu que aquests elements s’han fiat a una negociació de ‘probabilitat pràcticament zero.

ICV-EUiA demana blindar la paga extra

A més de l’esmena que presentarà, ICV-EUiA ha demanat garantir la recuperació de la paga extra encara que finalment no s’aprovin els comptes perquè CiU no obtingui suficients suports per fer-ho. Josep Vendrell ha titllat d”artifici’ que el govern català ingressos a la negociació amb l’estat espanyol del pagament de deutes pendents. Al seu parer, aquests pressupostos estan equilibrats ‘a cops de martell’, i ja ha donat per fet que aquests recursos mai arribaran. També ha criticat que el Govern ‘cronifiqui les retallades i la injustícia social’.

El PP el veu ‘irreal’

El PP considera el pressupost ‘irreal’, ‘fictici’ i ‘enganyós’ perquè, assegura, no es pot complir. Per la seva líder, Alícia Sánchez-Camacho, ‘Mas i CiU han demostrat que són bons organitzadors de manifestacions i de simulacres de votacions però uns pèssims gestors, inventant-se un pressupost que no dóna resposta als problemes dels catalans’. La presidenta del PPC ha lamentat que Catalunya s’hagi convertit ‘en una comunitat autònoma en fallida’ que ‘vol que li pagui els seus deutes l’estat espanyol’.

Ciutadans diu que és ‘paper mullat’

La diputada de Ciutadans, Carina Mejías, ha lamentat que el projecte de pressupost estigui basat en partides ‘trampa’ i ‘fictícies’ i ha avançat, també, que la seva formació presentarà una esmena a la totalitat de la llei. La diputada de C’s ha apuntat que els comptes públics estan ‘fiats a futures negociacions amb l’executiu espanyol’ en partides com la disposició addicional tercera, les bestretes del fons de competitivitat o la compensació per l’impost de dipòsits bancaris. Mejías també ha criticat que si ‘el full de ruta del president Mas té èxit, aquest pressupost serà paper mullat’.

La CUP titlla el pressupost de ‘ficticis’

La CUP també ha anunciat que hi presentarà una esmena a la totalitat. Per al diputat Quim Arrufat, els nous comptes públics inclouen partides d’ingressos ‘fictícies’ i ‘renuncien’ a ‘compromisos’ com el desplegament de les estructures d’estat o la creació de la banca pública. ‘Així, un pressupost els fa qualsevol’, ha exclamat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any