Els condicionants del calendari d’eleccions avançades

  • La llei tan sols marca el període que ha de passar entre la convocatòria i el dia dels comicis · El febrer i el març, els mesos idonis per a fer-les

VilaWeb
Pere Cardús i Cardellach
02.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sobre les possibles eleccions avançades al Parlament de Catalunya per a votar sobre la independència, hi ha tres fronts de debat principals: el què, el com i el quan. Els partits impulsors del procés sobiranista s’avenen bàsicament en el què –independència sí o no. El com –llista unitària o llistes separades– és el gran debat d’aquest moment, en el qual dirà la seva aquest vespre el president d’ERC, Oriol Junqueras. Finalment, el quan ha estat també qüestió de debat, però tothom diu que no serà un element de discòrdia si hi ha acord en la resta. Tanmateix, quines són les limitacions del calendari electoral d’aquest 2015? Què diu la llei sobre la convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya?

El president Mas va proposar en la conferència de la setmana passada de fer unes eleccions avançades amb una llista unitària prescindint dels partits i comptant amb personalitats de la societat civil i professionals de prestigi. Quan va dibuixar l’esquema de la proposta, va apuntar a unes eleccions els primers mesos del 2015 per obrir un període d’un any i mig de transició nacional abans de proclamar definitivament la independència, en cas de victòria dels partidaris del sí.

Pressa per a tancar l’acord sobre el com

En una entrevista a 8TV dijous passat, Mas va acuitar els partits a definir-se respecte de la seva proposta, perquè considerava que les eleccions s’havien de convocar abans de Nadal o immediatament després, a tot estirar. Esquerra Republicana i la CUP també han demanat que es convoquessin com més aviat millor per poder-les fer a principi del 2015. Així mateix, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), en un acte a la plaça de Catalunya de Barcelona el 19 d’octubre, va exigir a Mas que convoqués eleccions abans de tres mesos.

15 de febrer o 22 de febrer?

Segons els terminis indicats per Mas, si es convoquen el 22 de desembre –després de l’últim ple del parlament enguany–, la data dels comicis serà el 15 de febrer. Si abans de Nadal no hi ha acord entre els partits i la decisió resta aparcada, les eleccions es podrien convocar el 29 de desembre i es farien el 22 de febrer.

Les limitacions de la llei

En principi, no hi ha cap inconvenient tècnic a fer les eleccions més endavant. L’únic condicionant per a decidir-ne la data és polític. La llei espanyola que regula la convocatòria d’eleccions tan sols imposa un requisit: entre la convocatòria de les eleccions i la data d’execució han de passat 54 dies exactes. L’estatut del 2006 fixava un interval de 40 a 60 dies entre la convocatòria i els comicis. Però l’absència d’una llei electoral catalana deixa sense efecte l’article de l’estatut i cal continuar aplicant la llei orgànica espanyola.

En canvi, més enllà d’aquests 54 dies, no hi ha cap més limitació. Igualment com el País Basc, Galícia i Andalusia, Catalunya pot convocar les eleccions quan ho cregui convenient. La resta de comunitats autònomes es regulen pel decret de convocatòria estatal, que estableix que la data de les eleccions autonòmiques i municipals és el quart diumenge del mes de maig de cada quatre anys.

Calendari electoral del 2015

Precisament, el 25 de maig de 2015 es faran eleccions municipals i autonòmiques a l’estat espanyol –amb l’excepció esmentada de Catalunya, País Basc, Galícia i Andalusia, on només es faran les municipals. La tradició marca que les eleccions al Parlament de Catalunya no coincideixin amb cap altra convocatòria electoral per mantenir-ne la singularitat. Per tant, s’entén la voluntat del president Mas i dels partits de fer-les a principi del 2015, perquè no s’intoxiquin amb les altres dinàmiques electorals, especialment si hom vol que serveixin per a fer el referèndum que no s’ha pogut fer.

Una altra alternativa seria fer-les després de les municipals. Però el calendari no és pas més fàcil ni més clar. Si hom les vol separar de les altres convocatòries, seria complicat de fer-les abans de les vacances d’estiu. Es podrien fer al juliol, deixant passar dos mesos des de les municipals, però és un mes complicat perquè una part de la població ja fa vacances. L’alternativa seria fer-les a la tardor, però hi ha d’haver eleccions a les corts espanyoles. Per tant, hi hauria el risc que coincidissin amb les eleccions espanyoles, que poden ser entre el setembre i el novembre.

En conclusió, si les eleccions no es volen deixar per al 2016, que és quan tocarien per exhauriment de legislatura, hi ha poques opcions viables que no siguin els primers mesos de l’any: gener (s’haurien de convocar avui), febrer o març. El mes d’abril ja s’hauran convocat les municipals i haurà començat el cicle electoral previst per al 2015.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any