Bonaventura Clotet: ‘Vull la independència perquè Espanya no respecta la diversitat’

  • VilaWeb comença a publicar una sèrie d'entrevistes, en català i en anglès, en què personatges coneguts expliquen per què són independentistes

VilaWeb
Laura Ruiz
02.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

VilaWeb va començar ahir la publicació d’una nova sèrie on personatges coneguts del país expliquen per què volen la independència i què pot aportar una Catalunya independent al món. La sèrie es publica en català i en anglès. El primer entrevistat fou l’actor Sergi López i el d’avui és el doctor Bonaventura Clotet, director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, cap de la unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i especialista en medicina interna i malalties infeccioses. 

Per què i per a què voleu la independència?

—La independència de Catalunya no és el resultat d’un procés de tres anys, sinó de tres segles de desafeccions. Espanya és un estat amb una gran diversitat, que podria ser riquesa. Però no n’ha sabut tenir cura ni respectar-la, ni a Catalunya, ni al País Basc, ni a Galícia, ni a les Illes… En comptes de defensar la diversitat, l’ha atacat. En lloc de protegir-la, ha dedicat esforços a destruir-la: les llengües, les cultures, les tradicions, etc. Això ha fet que molta gent que es pensava que era possible una Espanya federal, ara vegi que la independència és l’únic camí, perquè veu que no té cabuda a Espanya. N’hi ha molts, d’exemples d’aquesta incomprensió d’Espanya cap a la seva diversitat.

Per poder créixer en l’àmbit de la recerca, i fer-la més potent i consistent, necessitem més eines, i Espanya no ens en dóna. El suport d’Espanya a la recerca, i també a la cultura, són insuficients. Fins i tot demostra menyspreu envers aquestes eines.

La recerca és riquesa, i si volem construir una economia forta per sortir de la crisi, a llarg termini hem d’invertir en recerca, en innovació, en patents, en creació d’empreses, tant en el camp de la biomedicina com a la resta. 

Vull disposar d’un país que pugui gestionar la seva recerca, fomentar la innovació, crear una llei de mecenatge atractiva… Això són eines que ens farien avançar. I el dia que siguem independents mantindrem una bona relació amb Espanya, perquè som oberts i solidaris, però ara estem ofegats, en les nostres necessitats i en les nostres reivindicacions. Necessitem un marc segur i tranquil que faci possible d’avançar, d’organitzar-nos nosaltres mateixos. 

Estem sota el paraigua d’Europa i necessitem països que permetin defensar i organitzar d’una manera més eficient la seva cultura, la seva recerca, la seva economia, etc. No necessàriament serem millors, però és més fàcil d’arreglar les coses petites. 

Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—Catalunya pot aportar lleis més favorables a la recerca que fomentin la innovació i l’emprenedoria, situar-les com a prioritat del govern, juntament amb les polítiques socials. Catalunya té un gran talent. El podria fer fluir més i d’aquesta manera contribuir a la millora global, perquè la recerca i el progrés no tenen fronteres. A més, nosaltres som solidaris i podríem ajudar les parts del món que ho necessitessin. I continuaríem col·laborant en recerca amb Espanya, com ho fem amb França, amb els Estats Units i amb molts altres. Ho continuaríem fent i ho faríem millor, perquè les lleis ens protegirien i prioritzarien molt més la recerca. 

No tan sols haurem de garantir un finançament adequat per a la nostra recerca, sinó estimular tant com puguem el talent que tenim, que és enorme, i potenciar la innovació i la transferència tecnològica que ens permeti de garantir la riquesa a termini mitjà. Per això, com jo, molts investigadors van a favor de la independència.


Més entrevistats en la sèrie:

Sergi López: ‘Independents, podríem proposar al món alternatives al pensament únic’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any