Neix Moviment d’Esquerres, partit del socialisme sobiranista

  • És una fusió de NECat i Moviment Catalunya · S'ha presentat avui

VilaWeb
Núria Julià – ACN
30.11.2014 - 13:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Que el catalanisme socialista tingui un espai polític. Amb aquest propòsit s’han unit Nova Esquerra Catalana i Moviment Catalunya i han fundat Moviment d’Esquerres, un partit amb la mirada posada de moment a les municipals.

De fet, és del món municipal d’on provenen la majoria dels qui han acudit avui a la presentació del moviment, al Casinet d’Hostafrancs de Barcelona. El partit, que encara ha d’organitzar-se formalment i redactar estatuts, és mogut per ex-dirigents territorials del PSC. Jordi Martí, Pia Bosch, Pere Almeda i Magda Casamitjana en són els quatre portaveus, però el partit camina també de bracet d’ex-consellers com ara Marina Geli, Antoni Castells, Ernest Maragall i Montserrat Tura. A l’acte, s’hi ha presentat l’ex-president Pasqual Maragall, rebut amb una ovació.

‘Hem tornat el socialisme catalanista a l’escena política del país d’on no hauria hagut de desaparèixer mai. Sense recança i sense rancor a res ni a ningú, avui s’acaba la diàspora i comencem la confluència’, deia l’ex-líder del PSC a Barcelona, Jordi Martí, entre aplaudiments. 

Martí ha explicat que trobaven a faltar un instrument que aplegués el catalanisme d’arrel sobiranista i catalanista que entén Catalunya com un actor polític per a decidir el seu futur. ‘No pot estar subordinat a cap estratègia de cap força espanyola —ha remarcat també Casamitjana—. No volem cap lligam.’

El 24 de gener faran un congrés constituent per començar a articular-se amb la mirada posada, de moment, a les municipals. Diuen que tenen presència a més de dos-cents municipis i pràcticament a totes les capitals de comarca, un factor que els pot ser l’aval a les eleccions del maig i convertir-los en element ‘clau’ per a construir governs d’esquerres als ajuntaments. Tenen voluntat de govern, de majoria, i neixen amb ambició, deia Pia Bosch, però amb la ‘humilitat’ de partir de zero. 

Tenen clar que volen ser el referent sobiranista dels socialistes i per això fan de la justícia social la seva altra bandera: ‘Una Catalunya democràtica, avançada, de progrés, de cohesió, de lluita contra la corrupció i contra la desigualtat; el catalanisme no podia renunciar a expressar-se des del sobiranisme’, ha afegit Pere Almeda. 

Bona part de l’auditori era integrada per representants del món municipal que s’han desvinculat del partit de Miquel Iceta per la posició del PSC en el debat sobiranista. També hi havia representants de diverses formacions polítiques. Cap dirigent del PSC, al qual han demanat que els escoltessin: ‘Com quan érem a dins.’ No hi havia tampoc representants d’Avancem, el corrent escindit també del PSC, encapçalat per Joan Ignasi Elena. ‘Tenen cadira i taula en aquesta força, seria absurd que no n’hi tinguessin. Estem convençuts que hi acabaran essent, i com ells molta gent’, ha dit Martí. 

El manifest

Moviment d’Esquerres ha fet públic un manifest en què diuen que no es repetiran ‘errors propis dels partits dels quals hem format part o que hem votat’. En el text es proposa de fer confluir els corrents socialistes escindits segons tres grans principis: la igualtat, la ciutadania i la solidaritat. I per fer-ho es reclama una distribució de poder nova i una organització política i territorial diferent, que es basi en estructures de govern com els ajuntaments, una Catalunya estat compromesa amb la ciutadania i una Unió Europa com a espai comú federal nou i potent. Sense oblidar ‘els vincles que ens agermanen amb la ciutadania espanyola’.

D’una altra banda, Casamitjana ha explicat que, després d’haver escoltat el full de ruta del president Artur Mas, de l’ANC i tot esperant el discurs d’Oriol Junqueras dimarts, volen reunir-se també amb ICV-EUiA i la CUP. ‘A partir d’aquí serem allà on creguem que hem de ser’, ha dit. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any