Ricard Rofes: ‘Fa cinc-cents anys que els monjos de Scala Dei van plantar garnatxa’

  • Parlem amb el responsable de Vi d’una sola bóta Masdeu 2011 del celler Scala Dei, millor vi de la Guia de vins de Catalunya 2015

VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
29.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta setmana s’ha presentat la ‘Guia de vins de Catalunya 2015‘, de Jordi Alcover i Sílvia Naranjo, que conté 1550 referències de 375 cellers. També s’han atorgat els premis als millor vins tastats a cegues d’aquesta setena edició de la guia. El millor vi negre i també el millor vi de la guia 2015 és el Vi d’una sola bóta Masdeu 2011 del celler Scala Dei (DOQ Priorat). Hem parlat amb el seu elaborador, Ricard Rofes. Els altres guardonats han estat: Millor vi blanc, ex aequo, DeCalpino del celler Mas de l’Abundància (DO Montsant) i Nunci Abocat del Celler Mas de les Pareres (DOQ Priorat); Millor vi rosat Vinya del Metge Celler d’en Guilla (DO Empordà), que l’any passat ja va obtenir aquesta distinció; Millor cava Mestres Mas Via Brut Reserva de celler Mestres (DO Cava); i Millor vi dolç Mas Estela Vi Dolç Natural Ranci del celler Mas Estela (DO Empordà).

El Vi d’una sola bóta Masdeu 2011 del celler Scala Dei és fet amb les vinyes de garnatxa més altes de Scala Dei. I el responsable del celler, Ricard Rofes, el primer que va dir en recollir el premi és que era ‘un reconeixement a un Priorat diferent del que estem acostumats’.

Segons Rofes: ‘El Masdeu és un vi on hem volgut recuperar un patrimoni, la manera de fer dels vins prioratins d’abans del ‘boom’ d’aquestes últimes dècades. Com es feia el vi del Priorat abans que s’uniformitzés el gust? Doncs es feia amb dipòsits de ciment, sense eliminir la rapa en el procés de fermentació i amb una criança en grans bótes de fusta i no en les bótes de 225 litres.’

I quina és la raó de tornar al ciment o a les grans bótes? Explica: ‘Si tastes els vins de Scala Dei del 1974, 1975, 1978, trobes que són vins molt més vius que els que es van fer a partir de la dècada dels vuitanta, quan es va canviar la forma d’elaboració. Per tant, l’envelliment ens demostra que a les nostres garnatxes els hi convé tornar al procés tradicional. El resultat són vins més fins, que s’allunyen de la contundència i concentració.’

‘Scala Dei és una zona molt específica del Priorat: tenim setanta hectàries repartides en quaranta-una vinyes diferents, de les quals trenta-tres són de garnatxa. I el vi Masdeu prové de les garnatxes de més alçada, 800 metres d’alçada de terres d’argila calcària, no pas de licorella. Nosaltres vinifiquem totes les vinyes per separat. Fem una fermentació natural. Intervenim el mínim possible, ens limitem a acompanyar el raïm, del cep a l’ampolla.’

Rofes explica que tot i que són vinyes sense el segell d’agricultura ecològica, les treballen com si ho fossin, sense pesticides ni herbicides, respectant la terra. I rebla: ‘Fa cinc-cents anys que Scala Dei té vinyes de garnatxa. Foren els monjos que van portar el conreu de la vinya en aquestes terres i que van triar la garnatxa.’

Ricard Rofes aclareix que la seva opció no implica cap descrèdit pels projectes d’altres zones del Priorat ni pels altres elaboradors que han marcat el Priorat recent, i encara el marquen, perquè entén que la suma de tots plegats fa el Priorat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any