Un diputat danès vol portar el dret de decidir dels catalans al seu parlament

  • Nikolaj Villumsen ho va proposar en un acte organitzat per l'ANC-Dinamarca i el Diplocat

VilaWeb
Redacció
27.11.2014 - 16:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Durant un debat organitzat per l’ANC-Dinamarca i el Diplocat, un diputat danès va parlar de dur la qüestió del dret de decidir de Catalunya al parlament del seu país. Nikolaj Villumsen, diputat pel partit Enhedslisten, va proposar a un company seu del parlament, Sjúrdur Skaale, de suggerir conjuntament el debat.

Villumsen va posar èmfasi en la necessitat de garantir el dret d’autodeterminació de tots els pobles, inclòs el poble català, sempre democràticament, per a evitar processos violents.

Les intervencions en l’acte

L’acte, titulat ‘Catalonia: Self-determination Within The European Union’ (‘Catalunya: autodeterminació a la Unió Europea’) també va comptar amb les ponències del coordinador de l’ANC-Dinamarca, Toni Segovia; el secretari general del Diplocat, Albert Royo; i el professor del Centre for Comparative and European Constitutional Studies de la Juridisk Fakultet – Københavns Universitet, Antoni Abat.

Albert Royo va fer un repàs dels esdeveniments que han dut Catalunya fins al moment polític actual i va explicar la determinació que una part dels catalans han tingut històricament de transformar l’estat espanyol en un estat federal asimètric i modern, agafant l’exemple del Canadà envers el Quebec. Així mateix, va fer comparacions entre el procés català i l’escocès, per remarcar la diferencia entre l’actitud de l’estat espanyol i la del Regne Unit.

Toni Segovia va explicar que el procés català és impulsat per la societat civil pacíficament. Fou ell qui demanà al diputat Villumsen i al conjunt dels parlamentaris danesos que debatessin sobre el dret d’autodeterminació del poble català, tenint en compte que des de Dinamarca s’han defensat moltes vegades diverses causes globals.
 
Antoni Abat va parlar de l’exemple del tribunal constitucional canadenc a l’hora de resoldre el conflicte amb el Quebec. Va subratllar que les constitucions no han de ser mai utilitzades contra els ciutadans. Abat i el representant de les Illes Fèroe, Sjúrdur Skaaleva, van coincidir a destacar que, malgrat el caràcter unitari de la constitució danesa, s’han pogut concedir competències i drets a algunes zones, com ara les Illes Fèroe i Grenlàndia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any