Londres proposa de transferir a Escòcia tot el control sobre l’impost de la renda

  • La Comissió Smith també recomana de transferir part dels ingressos per l'IVA

VilaWeb
ACN
27.11.2014 - 13:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El parlament escocès ha de tenir el control sobre l’impost de la renda, segons la comissió integrada per tots els partits britànics i creada després del referèndum d’independència per negociar un nou autogovern. Els partits han presentat avui la proposta.

Els tres líders britànics —el conservador David Cameron, el laborista Ed Miliband i el liberal demòcrata Nick Clegg— es van comprometre dies abans del referèndum escocès a negociar una transferència àmplia de poders al parlament de Holyrood si el 18 de setembre els ciutadans votaven no. Amb la victòria unionista per un 55% dels vots, es va decidir d’establir la Comissió Smith, formada per representants de tots els partits, també els independentistes de l’SNP, per negociar propostes d’autogovern.

Del document publicat avui es destaca la transferència total de l’impost sobre la renda, una reivindicació clara dels nacionalistes. En aquest punt, els laboristes s’hi havien oposat frontalment, però al final han cedit.

El text també recomana que el parlament escocès pugui autoritzar la votació dels joves de setze anys i disset a les eleccions, després de veure com es van implicar en el referèndum, en què van poder votar per primera vegada. Així mateix, els partits proposen de transferir l’impost que es paga per volar des dels aeroports, el control del 10% dels ingressos recaptats per l’IVA i ampliar els poders en benestar social que afecten la gent gran i amb discapacitat.

El primer ministre britànic, David Cameron, president de la Comissió Smith, ha dit: ‘Hem mantingut la nostra promesa al poble escocès.’ I ha remarcat que la proposta és la ‘transferència de poders més gran des de l’establiment del parlament’. Ara s’haurà de redactar un primer esborrany legislatiu per transferir poders, que hauria d’estar llest a final de gener.

Des del govern escocès, el nou vice-primer ministre, John Swinney, ha dit que l’ampliació de l’autogovern és una bona notícia, però que la proposta no és prou ambiciosa: ‘D’acord amb aquestes propostes, menys del 30% dels nostres impostos es decidiran des d’Escòcia i es transferirà menys del 20% de la despesa en benestar social.’

Pel que fa al Partit Laborista, la diputada Margaret Curran ha defensat la proposta com una mostra que els grans partits havien ‘mantingut la promesa’. ‘Hi haurà un parlament escocès més fort’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any