Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  27.11.2014  06:00

Autor/s: ACN

Ana Mato dimiteix després d'haver estat assenyalada en el cas Gürtel

El jutge processa quaranta-tres persones i sobreseu les actuacions contra Ángel Acebes per Libertad Digital

Men?ame
 

La ministra de Sanitat espanyola, Ana Mato, ha presentat la dimissió poques hores després d'haver estat assenyalada pel jutge del cas Gürtel. El jutge de l'Audiència espanyola Pablo Ruz creu que hi ha prou indicis per a processar quaranta-tres persones per diversos fets comesos per la trama Gürtel. A més, malgrat que no l'encausa, considera que Mato es va lucrar dels beneficis que va obtenir a través dels delictes atribuïts al seu ex-marit, Jesús Sepúlveda, mentre fou batlle de Pozuelo de Alarcón (Madrid). En un comunicat, Mato diu que no vol que la seva permanència al ministeri 'pugui ser utilitzada per perjudicar el govern d'Espanya, ni el president ni el Partit Popular'. I agraeix la confiança de Mariano Rajoy durant aquests tres anys.

Al comunicat posa en relleu que el jutge no li imputa 'cap delicte ni li atribueix cap responsabilitat penal i que assenyala que no ha tingut coneixement de cap delicte que s'hagi pogut cometre'.

'Es limita a comunicar-me la resolució a efectes merament civils com a conseqüència de la meva situació familiar en el moment en què suposadament es van produir els fets', diu.

Pablo Ruz no responsabilitza directament la ministra de Sanitat, però considera que va poder 'gaudir o beneficiar-se', com a esposa de Jesús Sepúlveda, 'de serveis turístics, de pagaments d'esdeveniments familiars i d'altres articles d'ús particular', segons fa constar. 


'Serà en el plenari on es concretarà la quantia d'allò amb què es va poder beneficiar', afegeix. Amb aquest mateix argument també considera que es va poder lucrar Gema Matamoros, esposa de l'encausat Guillermo Ortega, i també el Partit Popular.

L'entramat del cas Gürtel, amb detall

En les 205 pàgines de la interlocutòria, Ruz contextualitza l'operativa desenvolupada entorn de Francisco Correa i Pablo Crespo i en conclou que van encapçalar un entramat societari amb la participació, entre més, de tres ex-tresorers del Partit Popular --Luis Bárcenas, Álvaro Lapuerta i Ángel Sanchís--, els ex-batlles Guillermo Ortega i Jesús Sepúlveda, l'ex-senador Jesús Merino, i ex-regidors, funcionaris i empresaris.  

El jutge es remunta als anys 1990, quan Correa va començar a desplegar la seva activitat a través de societats amb gent de la seva màxima confiança que actuaven com a administradors i li gestionaven el patrimoni per a ocultar la titularitat real dels seus béns. Posteriorment, afegeix l'escrit, la xarxa es va anar especialitzant a organitzar esdeveniments i campanyes electorals del Partit Popular, al mateix temps que aprofitava els seus contactes amb persones amb responsabilitats orgàniques dins la formació per obtenir adjudicacions públiques. 

La mateixa interlocutòria diu que l'entorn de Correa s'encarregava de repartir regals com a contraprestació als funcionaris i a les autoritats que intervenien per afavorir-lo en l'obtenció de negocis per a les seves empreses.

Els fets relatats pel jutge Pablo Ruz són constitutius dels delictes de prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació de cabals públics, frau a l'administració, falsedat documental, delictes contra la hisenda pública, emblanquiment de capital, estafa processal en grau de temptativa, apropiació indeguda i associació il·lícita en l'àmbit de la contractació.  


Pel que fa al sobreseïment de les actuacions contra Ángel Acebes pel cas de Libertad Digital, Ruz no considera acreditat que entre les funcions del secretari general del Partit Popular hi hagi 'un deure especial de control o de vigilància' de les activitats del gerent ni del tresorer. 


El jutge Pablo Ruz considera tancada la part troncal de la investigació de l'anomenat cas Gürtel i entén que hi ha prou indicis per a fer seure quaranta-tres persones a la banqueta dels acusats. Ara, s'obre un termini de trenta dies per tal que la fiscalia i la resta d'acusacions sol·licitin l'obertura de judici oral o, en cas contrari, demanin el sobreseïment de la causa.

Men?ame