El parlament aprova la taxa dels operadors d’internet per al foment del sector audiovisual

  • La llei ha estat aprovada sense cap vot en contra i preveu que es recaptaran uns 20,5 milions d'euros anuals

VilaWeb
ACN
26.11.2014 - 19:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El parlament ha aprovat per una majoria àmplia la llei de creació de l’impost sobre els operadors d’internet per al foment del sector audiovisual i la difusió cultural digital. Per CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, la nova taxa ‘finalista’ pot contribuir a revifar la delicada situació de la indústria cinematogràfica del país. El PP ha retirat les esmenes presentades i ha acabat abstenint-se, igual com Ciutadans. Diuen que temen que la taxa acabi repercutint en el consumidor per l’augment indirecte dels preus.

L’impost, de 0,25 euros mensuals per contracte de connexió a internet, el pagaran les companyies subministradores i serà recaptat per l’Agència Tributària de Catalunya.

La mesura de foment cultural més important dels últims vint-i-cinc anys, segons Mascarell

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s’ha mostrat molt satisfet amb la decisió. ‘Probablement és la mesura de foment a la cultura més important que s’ha pres aquests últims vint-i-cinc anys’, ha dit en declaracions als periodistes. Segons ell, a partir de 2015 —quan es començarà a recaptar l’impost— la Generalitat podrà triplicar els recursos que destina al foment de l’audiovisual, que actualment no arriben als 8 milions d’euros. A més, s’ha mostrat confiat que l’impost no afectarà el preu que hauran de pagar els consumidors.

Mascarell ha destacat que, per primera vegada a Catalunya (i a l’estat espanyol) es crea un impost específicament destinat al foment de la cultura. ‘Té una enorme importància, tant pel precedent que representa com per la repercussió en el conjunt d’empreses que participen en el sector’, ha subratllat. Considera que és una iniciativa de gran importància estratègica per a la renovació de la indústria audiovisual a Catalunya, molt afectada per les retallades de l’estat espanyol en aquest àmbit.

La recaptació anual prevista és, segons el conseller, de 20,5 milions d’euros i permetrà de multiplicar per tres els recursos que la Generalitat destina actualment al sector. Mascarell ha recordat que ja fa tres anys que el govern espanyol va retirar les ajudes al sector audiovisual català i que, durant aquest temps, ha estat la Generalitat i, de manera indirecta, TV3 que han aportat els recursos. Ha explicat també que el pagament es farà a través dels cinc fons específics que es van crear el 2010 amb la llei del cinema.

Mascarell s’ha mostrat convençut que els 0,25 euros amb què es gravarà cada contracte de les operadores d’internet no repercutiran en l’usuari final. La ‘competència’ entre les empreses i la petita quantitat que significa s’encarregaran, segons ell, d’evitar aquesta possibilitat.

L’impost va destinat exclusivament a les operadores d’internet, però Mascarell ha negat que es tracti de cap mesura per atacar la pirateria. El conseller ha recordat que, per posar fi a aquestes pràctiques irregulars, cal fer una legislació específica que l’estat s’ha demostrat incapaç de fer ara com ara: ‘La pirateria —ha dit— s’ha de resoldre en si mateixa amb voluntat des de l’estat. Si no, ho haurem de fer nosaltres quan tinguem al parlament la sobirania necessària per fer lleis contra la pirateria.’. Segons Mascarell, la llei del mecenatge, ‘que no s’acaba de fer mai’, és una altra de les estructures que han de servir per a donar suport al sector cultural.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any