El Parlament canalitza les 750.000 signatures de la campanya de l’ANC ‘Signa un vot per la independència’

  • La mesa ha acordat tramitar el projecte de llei de representativitat de les organitzacions agràries

VilaWeb
ACN
25.11.2014 - 13:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Mesa del Parlament ha traslladat aquest dimarts als grups les signatures de la campanya de l’ANC ‘Signa un vot per la independència’ perquè puguin exercir les iniciatives que considerin pertinents. Les signatures reclamaven la celebració d’un referèndum vinculant i, en cas de no poder-se celebrar, que el Parlament declarés la independència. El màxim òrgan de govern de la cambra ha tramitat el projecte de llei de representativitat de les organitzacions agràries i el caràcter d’urgència de la proposició de llei per garantir la suficiència financera de Badia. D’altra banda, els serveis jurídics del Parlament presentaran aviat al·legacions contra la impugnació de la llei de prohibició del ‘fracking’.

A sol·licitud de la comissió de peticions, la Mesa ha canalitzat les prop de 750.000 signatures recollides conjuntament per l’Assemblea Nacional Catalana, l’Associació de Municipis per la Independència i la coordinadora de ‘Signa un vot per la independència’. La campanya va estar en marxa des del mes de gener i fins la darrera Diada i en la qual hi podien participar els ciutadans majors de 16 anys.

El passat 15 de setembre els representants de les entitats impulsores van fer entrega de les més de 200 caixes que contenien les paperetes, així com un escrit, a la presidenta de la cambra catalana, Núria de Gispert. Així, la campanya sol·licitava al Parlament que impulsés totes les iniciatives polítiques perquè es pogués celebrar una consulta democràticament i políticament vinculant. En cas que l’Estat impedís o dilatés en el temps aquesta consulta o bé la celebració d’unes eleccions plebiscitàries, es reclamava al Parlament que declarés la independència, d’acord amb el dret internacional.

Amb el tràmit parlamentari d’aquest dimarts, la Mesa ha traslladat als diferents grups les signatures per tal que impulsin les iniciatives parlamentàries que considerin pertinents.

Paral·lelament, el màxim òrgan de govern de la cambra ha admès a tràmit un nou projecte de llei relatiu a la representativitat de les organitzacions professionals agràries, i ha acordat tramitar d’urgència la proposició de llei de modificació de la llei de creació del municipi de Badia, que aquest dimecres superarà el ple el debat de totalitat, ja que ha presentada tots els grups parlamentaris.

La Mesa també ha pres nota del recurs d’inconstitucionalitat interposat pel president del govern espanyol contra diversos preceptes de la llei 2/2014, de 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, relatius a la prohibició del ‘fracking’, l’assignació de patrimoni de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials i els horaris comercials. El Parlament es personarà davant el Tribunal Constitucional, i els serveis jurídics de la cambra presentaran aviat al·legacions en defensa de la constitucionalitat dels preceptes impugnats.

A més, s’han tramitat les iniciatives presentades la darrera setmana, entre les quals els informes del síndic de greuges sobre els drets dels infants i del Consell de l’Audiovisual de Catalunya sobre l’observança del pluralisme polític en la televisió i la ràdio corresponent a l’agost del 2014.

Per últim, la Mesa ha acordat demanar al Consell de Garanties Estatutàries un dictamen conjunt al que va reclamar el govern de la Generalitat en relació al decret llei estatal de la indemnització del projecte Castor, si bé és cert que l’executiu català i el Parlament acabarien tramitant de forma independent els possibles recursos d’inconstitucionalitat a l’alt tribunal espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any