Podem acusa el sobiranisme de ‘reinventar fets històrics’ del 1714

  • Monedero també critica el nacionalisme espanyol que vol tenir els catalans 'estesos a terra com el bisbe de Granada'

VilaWeb
ACN
24.11.2014 - 21:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El membre del Consell Ciutadà de Podem Juan Carlos Monedero ha acusat les forces sobiranistes de ‘reinventar fets històrics’ en ocasió del tricentenari del 1714 per fer d’aquell esdeveniment un ‘enfrontaments entre dues entitats polítiques que en aquell moment ni tan sols existien’ i situen en el passat ‘la necessitat d’un odi en el present’. Una critica que també ha fet extensible al nacionalisme espanyol i als qui, des de l’estat espanyol, ‘voldrien veure els catalans com el bisbe de Granada, estirats a terra de forma poc exemplaritzant’

Aquest és el vídeo de la intervenció de Monedero:

Tots dos plantejaments, segons ha subratllat, ‘no ajuden en absolut’ a solucionar els problemes de les societats catalana i espanyola i el que cal és ‘potenciar la vessant democratitzadora i rebutjar la vessant identitària’.



Monedero ha fet aquestes manifestacions en el marc d’un acte organitzat per Federalistes d’Esquerres on han participat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el diputat d’IU Alberto Garzón. Els tres han defensat aprofitar l’embranzida que s’ha obert a Catalunya per redibuixar el model de l’estat espanyol en totes les seves vessants. 



El membre de la cúpula de Podem ha dit que ‘intentar trobar en el passat fonaments profunds i sòlids per justificar les raons d’algun odi’ són ‘contes i milongues’. També ha advertit que els que amenacen els catalans amb tota mena de cataclismes si abandonen Espanya li fan un ‘flac favor’ als que intenten ‘reconstruir el país’.



Segons Monedero, cal fer del dret de decidir ‘el moment de decidir-ho tot’ i superar els discursos de CiU i PP que ‘mentre parlen de qüestions nacionals governen a Catalunya i a Espanya fent polítiques molt semblants’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any