L’ANC demanarà ‘la màxima unitat possible’ als partits

  • Dissabte presentarà el resultat del procés de debat intern que han fet les assemblees territorials

VilaWeb
Redacció
25.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha tancat el procés de debat intern sobre les eleccions avançades i la fórmula de les candidatures independentistes. Hi han participat entre 420 assemblees territorials i 430 de les 600 que té l’entitat (un 70%). Fonts del secretariat es mostren satisfetes per aquesta gran participació. El debat ha de servir per a preparar una presa de posició pública sobre les eleccions avançades.

Les conclusions d’aquest debat es faran públiques dissabte en una declaració, que ja s’ha batejat amb el nom de Declaració de Novembre. Abans, la comissió política de l’entitat en prepararà un esborrany que serà validat per la comissió permanent i, després, pel secretariat.

La síntesi del debat presenta una gran dificultat, perquè no hi va haver una votació sobre possibilitats diverses, sinó un seguit de trobades amb matisos i amb una gran diversitat de posicions.

Segons fonts del secretariat, el resultat no s’allunya gaire del full de ruta (pdf) aprovat a l’abril per l’entitat i que establia que, en una situació d’eleccions amb caràcter plebiscitari, es promouria una candidatura unitària. Concretament, deia: ‘El paper de l’ANC ha de ser el d’empènyer la constitució d’una candidatura unitària dels partits i forces socials que proposin la declaració d’independència com a primer acte del nou parlament i donar-hi tot el suport actiu. La candidatura ha de dur inequívocament en el seu programa que, en cas de majoria d’escons al parlament, proclamaran la independència.’

Per l’ANC ara la situació política és diferent i per això convé revisar aquest objectiu, no pas per renunciar-hi, sinó per decidir quina posició cal prendre en cas que no reïxi. Segons que sembla, si els partits no es posen d’acord i s’estanca la negociació, l’ANC demanarà de preservar la màxima unitat, sigui amb la fórmula que sigui.

Les preguntes del debat intern

Per promoure el debat en les territorials, el secretariat de l’ANC va enviar unes preguntes que servien de guia. Eren aquestes:

‘1. Què hem après de la campanya ‘Ara és l’hora’ i dels resultats del 9-N?

2. Cal que mantinguem la proposta de candidatura unitària, tal com indica el nostre full de ruta, com a única opció a la qual l’Assemblea pugui donar suport?
 
3. Si aquesta candidatura única no fos possible, hauria de donar suport l’ANC a aquelles candidatures que portin en el seu programa el compromís de declarar la independència, d’acord amb la proposta del Consell Assessor per a la Transició Nacional?

4. Quin grau d’implicació ha de tenir l’ANC en el procés electoral?
 
5. Quin ha de ser el treball prioritari de les nostres assemblees (territorials, sectorials i exteriors) a partir d’ara?’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any