La CUP impulsa una candidatura de ruptura social, política i nacional

  • Inicia contactes amb Procés Constituent i d'altres associacions municipalistes al marge dels partits tradicionals

VilaWeb
ACN
22.11.2014 - 14:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La CUP ha celebrat consell polític aquest matí a Perpinyà, la capital del Rosselló, i ha acordat impulsar una candidatura alternativa convidant altres forces polítiques al marge dels partits tradicionals. En la reunió s’han fixat les línies mestres d’aquest nou projecte per a les properes eleccions al Parlament. La formació proposa una ‘ruptura’ social, política i econòmica. Pel que fa al procés sobiranista, aposta per ‘trencar’ amb l’estat espanyol i iniciar un procés constituent que estableixi les bases d’una república catalana. La formació ha avançat que les primeres reunions es faran ‘discretament’ aquesta setmana i que han convidat, entre d’altres, a Procés Constituent i d’altres associacions municipalistes.

La CUP ha avançat quines seran les línies mestres que marcaran el programa electoral i ha afirmat que només sumaran esforços amb aquelles formacions o associacions que comparteixin aquests objectius. Un dels portaveus del secretariat nacional, Joan Teran, ha explicat que el seu projecte es fonamenta en la ‘ruptura’ des del punt de vista social, econòmic i nacional.

Les línies mestres de la proposta

La CUP considera que la crisi és tant econòmica com social i democràtica i, per tant, aposten per noves fórmules que generin majories àmplies. ‘Aquesta candidatura alternativa ha de disputar l’hegemonia als partits de dretes i als sectors immobilistes’, ha manifestat Teran. La formació ha avançat que sota el paraigües de la nova candidatura hi haurà d’haver formacions que comparteixin que cal ‘desobeir la dictadura del deute’, que s’han de nacionalitzar sectors estratègics de l’economia catalana i que hi ha d’haver un únic sistema públic i universal d’educació i sanitat.

Un altre dels portaveus del secretariat nacional, Marc Sallas, ha concretat que la setmana vinent començaran els contactes amb formacions i organitzacions però que seran ‘trobades discretes’. Els criteris marcats per la CUP per començar a negociar una possible candidatura alternativa que sumi d’altres formacions fan difícil l’entesa amb els partits del marc parlamentari actual. No obstant això, la CUP assegura que obren el debat a tothom.

Concretament, pel que fa amb una possible entesa amb ERC pràcticament ha quedat descartada. ‘No sabem si ERC està disposada a discutir en aquests termes, durant la legislatura ha donat proves de que no però si volguessin entrar a parlar-ne, benvinguts siguin’, ha manifestat un dels portaveus, Joan Teran.

Un procés constituent per a la república catalana

Pel que fa al debat sobiranista, la CUP creu que després de les eleccions al Parlament cal ‘trencar amb el marc jurídic i polític’ de l’estat espanyol. A partir d’aquí, la fórmula per arribar a una Catalunya independent passaria pel que anomenen procés constituent. ‘Caldrà obrir un procés constituent d’arrel popular per decidir les bases de la futura república catalana, que sigui un pas més per avançar per la república dels països catalans’, ha avançat Marc Sallas.

Preguntat sobre quin és el seu posicionament sobre una possible declaració unilateral d’independència, el portaveu de la CUP ha dit que no tanquen ‘en absolut’ la porta a aquesta opció. Ara bé, l’ha condicionat al fet que sigui ‘una declaració amb bases sòlides’ i que no sigui ‘una declaració més’ del parlament. ‘Cal garantir unes bases sòlides que garanteixin que la declaració unilateral d’independència serà efectiva i que no serà una declaració més del Parlament com les múltiples que s’han fet fins ara’, ha manifestat Sallas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any