L’obsessió dels mitjans occidentals amb la lluita de les combatents kurdes contra Estat Islàmic

  • Aquest article forma part de l'acord de col·laboració entre Global Voices i VilaWeb

VilaWeb
Redacció
22.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les dones que lluiten a les files de les forces kurdes són al centre d’atenció dels mitjans a mesura que el grup Estat Islàmic (ISIS) ha avançat cap a Mosul, una de les ciutats més grans de l’Irac, i cap al cantó autònom kurd de Kobane.

Les agències de notícies internacionals i molts activistes han destacat imatges de dones peixmerga (guerrilleres) en les seves cobertures informatives i a les xarxes socials. La idea i la imatge de dones amb uniforme, fortament armades, sense por i combatent al costat d’homes sembla que atrauen perquè es perceben com un dels missatges més forts de desafiament contra ISIS, la brutal organització gihadista responsable de l’assassinat en massa de civils i soldats iraquians i sirians, cooperants i periodistes, a més del segrest, la violació i el matrimoni forçat de dones. A Mosul, de fet, el grup obliga a confinar les dones a casa.

No passa dia, doncs, sense que es comparteixin imatges de dones combatents. Però la veritat és que, més enllà de l’augment sobtat actual de l’atenció mediàtica, les dones kurdes no són noves al camp de batalla. Es podria dir que en totes les grans batalles que han dut a terme, els kurds han rebut el suport directe de les dones o la seva complicitat.

L’obsessió per les combatents femenines que lluiten contra l’ISIS sembla que es basa en la idea del desafiament. Les dones lluiten amb els peixmergues homes contra els militants gihadistes, en peu d’igualtat, i això és percebut com una raresa a l’Orient Mitjà.

Amb tot, hi ha dotzenes d’exemples que il·lustren que les dones lluitadores no són cosa d’ara, sinó que han existit històricament en les comunitats kurdes. És el cas de Margaret George Shello, una de les primeres dones fotografiades que van anar a les muntanyes amb els peixmergues i que es va convertir en tot un símbol de la participació femenina en la lluita kurda.

La lluita del poble kurd a Turquia, amb l’aparició de grups armats com el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) la dècada del 1970, també ha estat encapçalada per homes i dones a la màxima cadena de comandament. En uns altres mots, les dones combatents al Kurdistan no són noves, però els grans mitjans de comunicació no ho havien destacat fins ara en la seva cobertura de la lluita per l’autonomia i la independència kurdes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any