La diàspora socialista presenta un nou partit

  • Moviment Catalunya i NeCat conflueixen per impulsar una nova formació que naixerà al gener

VilaWeb
ACN
21.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nova Esquerra Catalana, el partit escindit del PSC i fundat per l’ex-conseller Ernest Maragall, i el corrent intern del PSC Moviment Catalunya, amb Àngel Ros i les diputades Marina Geli i Núria Ventura, entre més, presenten avui el projecte de nou partit polític socialista i catalanista, separat del PSC, que començarà a funcionar el mes de gener, amb la perspectiva d’unes eleccions municipals i possiblement, abans, unes eleccions catalanes plebiscitàries. Ara per ara, el col·lectiu Avancem, amb Joan Ignasi Elena i Fabián Mohedano, no en forma part.

Noms tan coneguts com els de Marina Geli i Núria Ventura, diputades al parlament; Pia Bosch, regidora de Girona; l’ex-consellera Montserrat Tura i alguns batlles de l’anomenat sector catalanista deixaran la militància al PSC aviat i s’estrenaran en la nova formació. Alguns altres com ara Joaquim Nadal, ex-conseller i ex-portaveu del govern, i Àngel Ros, ara per ara president del PSC, podrien acabar marxant també, atesa la simpatia manifesta i l’impuls que han anat donant a Moviment Catalunya. L’ex-conseller Antoni Castells també ha manifestat suport als fundadors del nou partit, tot i que ell ja fa temps que va abandonar el PSC.

Un partit socialista i sobiranista

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Marina Geli assegurava ahir que, de moment, ni ella ni Núria Ventura no tenien intenció de deixar l’escó al parlament. Geli apuntava que en cas que no hi hagués eleccions avançades s’haurien de rumiar què fan, tot i defensar que els seus escons representen la ‘veu d’una part del socialisme sobiranista’.

Geli definia la nova formació que es presentarà avui com un partit ‘català, socialista, sobiranista i d’obediència estrictament catalana’. I va explicar que, tot i ser resultat de la fusió entre Moviment Catalunya i Nova Esquerra Catalana, és obert a tothom: ‘Ara és el moment de fer col·lectivament un pas endavant sense cap acritud amb el PSC. Ells han triat el seu camí i nosaltres hem de fer aquest pas.’

També avançava que el 30 de novembre es faria un acte polític per presentar la gent que hi ha darrere del nou partit i que, aleshores, el projecte començaria a prendre forma perquè al gener ja fos operatiu. Geli confia que també s’hi afegeixi el líder d’Avancem, Joan Ignasi Elena.

Quant al paper d’aquest nou partit en unes eleccions avançades al parlament, Geli va dir que encara no l’havien decidit i que, de moment, només havien treballat amb vista a les municipals.

Ara com ara, ni ella ni Núria Ventura no han parlat amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, però Geli recordava ahir que en aquests últims temps la direcció del PSC els havia permès d’expressar discrepàncies.

Iceta manifesta respecte per la decisió

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha encarat la decisió de Moviment Catalunya i NECat de crear un nou partit amb naturalitat. Ahir va expressar respecte per la decisió. I va assegurar que si Geli i Ventura no volien abandonar el grup parlamentari del PSC podrien continuar fent ‘les seves tasques’ com fins ara, però com a independents i sempre que respectessin la ‘disciplina de grup’. Cap anunci de represàlia, doncs, per als crítics que se’n van a fer un nou partit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any