Homs: ‘Si facilitar la llibertat d’expressió és delicte vol dir que no som en una democràcia’

  • El conseller ironitza que potser Montoro també rebrà una querella per incomplir la llei de finançament

VilaWeb
ACN
19.11.2014 - 20:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘En una democràcia on fomentar la participació ciutadana, on es faciliti la llibertat d’expressió, que això pugui acabar sent delicte, vol dir que estem en una cosa que no és una democràcia’, ha avisat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, en resposta a la intenció del Fiscal General de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, de presentar una querella contra Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega. Homs ha constatat que aquesta querella és política i no jurídica, i ha assegurat que el Govern l’afronta amb ‘ànim serè’. També ha ironitzat que potser el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, també rep una querella per incomplir la llei de finançament.

Abans de participar en la conferència anual ‘Llegat Pasqual Maragall’, Homs ha reaccionat a la decisió de la junta de fiscals de donar suport a la posició de Torres-Dulce. El conseller ha volgut transmetre un ‘ànim serè’ per part del Govern i dels afectats especialment. ‘Tenim la consciència de fer les coses com les hem fet sempre, dintre de la llei’, ha assegurat.

Després de constatar que aquesta és una querella ‘més política que no pas fonamentada jurídicament’ i de recordar les ‘pressions’ del govern espanyol i del PP sobre la Fiscalia, Homs ha avisat que si fomentar la participació i facilitar la llibertat d’expressió pot acabar sent considerat delicte, llavors Espanya no és una democràcia.

Tot i que no ha opinat que aquesta querella no té ‘cap recorregut’ en el terreny jurídic, ha insistit que si finalment acaba sent penat el fet que un govern ‘faciliti clarament la llibertat d’expressió, que és un dret fonamental’, això seria ‘propi d’un altre tipus de context, no d’una democràcia clarament’.

Homs, que ha assegurat que el Govern es defensarà, ha remarcat que pensar que una querella pot debilitar el procés ‘és no conèixer el poble ni la determinació que hi ha’ per seguir endavant. En aquest sentit, ha apostat per ‘sumar esforços’ a Catalunya i ja ha apuntat que en les properes hores i dies, hi haurà oportunitat de parlar-ho entre les formacions polítiques i el mateix Govern. En qualsevol cas, s’ha sentit identificat amb les mostres de solidaritat que s’han expressat des d’altres partits.

En demanar-li per les declaracions del ministre Montoro assegurant que no es renovaria el model de finançament de les autonomies, Homs ha ironitzat que potser també rebrà una querella. ‘És la viva expressió de qui se salta la llei. No sé si li faran una querella’, ha dit amb ironia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any