Els partits pro-consulta deploren la querella contra Mas

  • Critiquen la 'persecució política' de la fiscalia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
19.11.2014 - 16:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits favorables a la consulta i que van donar suport al 9-N han criticat la querella que la fiscalia espanyola presentarà contra el president de la Generalitat, Artur Mas, la vice-presidenta, Joana Ortega, i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. Consideren que és un cas de persecució política.

ICV s’inculparà

La portaveu parlamentària d’ICV, Dolors Camats, ha anunciat que els diputats del seu grup faran arribar un escrit a la fiscalia en què s’inculparan com a ‘coautors materials i intel·lectuals’ del 9-N. Creu que, si els altres grups s’hi volen afegir, que es podrà fer conjuntament. En tot cas, diu Camats, la persistència en la judicialització del 9-N per part de l’estat no ha de fer caure en ‘l’error’ de respondre amb un avançament electoral.

ERC: ‘La voluntat de milions de catalans no s’aturarà’

El portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya al congrés espanyol, Alfred Bosch, ha dit que l’aval de la cúpula fiscal espanyola a la querella contra el president de la Generalitat era simplement ‘gesticulació’ del poder. Bosch ha assegurat que aquesta decisió no canvia res, ans el procés català manté ‘tota la força’. Finalment, ha advertit el govern espanyol que no aturarà la voluntat de milions de persones ‘a força de querelles’.

CUP: L’estat vol personalitzar la causa

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha recordat que el parlament ja va inculpar-se pel 9-N. I que, si bé el govern ‘té la responsabilitat legal de l’operatiu logístic’, hi ha més grups que li van donar cobertura política i institucional. En darrer terme, també ho van fer tots els ciutadans que van participar en el procés ‘desobeint’ la suspensió del TC. Per això ha dit: ‘Seria lògic que no tan sols s’hi incloguessin tres dels responsables legals, sinó tothom qui va permetre l’articulació política i institucional.’

Altrament, ha continuat, voldrà dir que es presenta una querella fruit de les ‘tensions internes’ del PP o que hi ha ‘la voluntat de personalitzar la causa catalana en una sola persona o govern i facilitar d’aquesta manera una interlocució futura’.

Per Arrufat, la judicialització del 9-N és ‘directament proporcional a la feblesa política’ de qui el volia evitar —és a dir, del govern espanyol—, per la davallada del PP a les enquestes i per la manca d’arguments.

També ha lamentat que la determinació amb què havia actuat la fiscalia a l’hora de ‘perseguir una consulta amb una participació multitudinària’ no s’hagués vist en casos com els desnonaments o les víctimes de la violència masclista.

Arrufat s’ha queixat que s’acusi Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau dels mateixos delictes que s’imputen en casos de corrupció i nepotisme des de les institucions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any