La fredor de Pablo Iglesias amb l’autodeterminació de Catalunya

  • Proclamat líder de Podem, parla d'un procés constituent i diu que 'Madrid i Catalunya no som tan diferents'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.11.2014 - 13:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pablo Iglesias ha estat proclamat avui el primer secretari general de Podem, amb un 88% dels vots dels més de 100.000 participants en la votació per a designar els membres del ‘consell ciutadà. En el primer discurs com a dirigent electe de la formació, Iglesias ha començat fent un reconeixement a la lluita del poble kurd, del saharià i del palestí. I ha deixat passar una estona fins que no ha parlat del cas català, per dir que allò que cal és ‘decidir sobre tot, sobre l’economia i sobre la qüestió territorial’, i obrir ‘un procés constituent’ per a fer-ho. Ha incidit que ‘a Madrid i a Catalunya no som tan diferents’, i ha criticat ‘l’esquerrovergència’.

Aquest és el fragment del discurs en què ha parlat de Catalunya:

Iglesias ha donat la benvinguda a representants d’entitats i organitzacions kurdes, saharianes i palestines. ‘Justícia per al poble kurd; visca el Sàhara lliure; prou d’ocupació de Palestina, exigim a l’estat espanyol el reconeixement de l’estat palestí’, ha anat dient.

El dirigent de Podem ha saludat els representants d’entitats socials i de partits que han estat presents en l’acte d’avui de proclamació dels resultats de ‘l’assemblea ciutadana’, inclosos ‘la futura batllessa de Barcelona, Ada Colau’ (ovació i crits de ‘sí, se puede’ a l’auditori); ‘la diputada Mònica Oltra, referent en la lluita contra la corrupció’ (forts aplaudiments) i ‘el diputat català Joan Herrera, d’ICV, i l’eurodiputat Ernest Urtasun’ (tímids aplaudiments).

‘Sí, som espanyols’

Després d’haver repassat les injustícies socials que tenallen la societat espanyola, Iglesias ha obert el capítol territorial en el seu discurs. ‘Sí, som espanyols. Però estic tip de la concepció d’Espanya tan agressiva; tip dels que diuen quina llengua s’ha de parlar o de quina nació  s’ha de ser’, ha declarat.

Ha defensat tot seguit ‘el dret de decidir sobre totes les coses Per això apostem per un procés constituent’.

Més: ‘El PP parla de legalitat per impedir que la gent voti. Com que ells compleixen la legalitat…’

I ha avisat que diria quelcom ‘de polèmic’: ‘PP i CiU són partits de la casta que es retroalimenten. Ha enumerat la fortuna que acumulen una trentena de multimilionaris tant a Catalunya com a Madrid i ha donat dades sobre la pobresa en ambdues comunitats autònomes. I ha conclòs: ‘A Madrid i a Catalunya no som tan diferents.’

Ha defensat, en definitiva ‘el dret de decidir també sobre l’economia’ i ha criticat el ‘brindis al sol de l’esquerrovergència.’

Suport a l’equip d’Iglesias

Iglesias ha estat elegit el primer secretari general de Podem. I també han rebut un suport majoritari els membres del seu equip que aspiraven als principals llocs de la direcció: Juan Carlos Monedero, Íñigo Errejón, Carolina Bescansa, Luis Alegro, Carlos Jiménez Villarejo.

L’eurodiputat Pablo Echenique es va presentar com la principal alternativa al projecte i a la direccó d’Iglesias, però va acabar retirant la candidatura perquè considerava que el mètode de votació no era adequat. Tot amb tot Echenique va acabar defensant la idoneïtat d’Iglesias com a secretari general de la formació.

Informació relacionada:

Podem: contra la ruptura d’Espanya i recelant de la DUI

Íñigo Errejón (Podem) s’explica sobre el dret de decidir dels catalans

Ramón Cotarelo: ‘Pablo Iglesias mira de fugir d’estudi sobre Catalunya’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any