Podem: contra la ruptura d’Espanya i recelant de la DUI

  • Les últimes declaracions de Pablo Iglesias i Juan Carlos Monedero sobre la independència

VilaWeb
Redacció
14.11.2014 - 14:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Podem clou aquest cap de setmana l’assemblea ciutadana que confirmarà Pablo Iglesias i el seu equip com a dirigents de la formació. Tant Iglesias com Íñigo Errejón i Juan Carlos Monedero, han defensat ara i adés el dret de decidir dels catalans, per bé que segons ells no s’ha d’exercir unilateralment, sense acord amb l’estat, perquè creuen que no portaria enlloc. Ara, aquests últims dies també han anat explicant que s’oposen a la independència de Catalunya.

Marc Bertomeu, portaveu de Podem Barcelona, que ha aparegut més als mitjans de comunicació aquests últims dies, ja s’havia pronunciat contra la independència, i, de fet, aquest argument li servia per descartar cap acord electoral amb la CUP.

Juan Carlos Monedero, de l’equip d’Iglesias, ha dit en una entrevista a Radio Euskadi que la independència, bé del País Basc, bé de Catalunya, ‘seria una ruptura dolorosa en molts termes, econòmics, territorials, d’identitat, familiars. Es trencarien moltes coses’.

En aquesta entrevista hom demana a Monedero si en cas que ells arribessin a la Moncloa acceptarien per al País Basc i Catalunya una via com l’escocesa. ‘Defensem un procés constituent en què els diversos pobles d’Espanya seguem a discutir amb la maduresa d’un poble adult com volem conviure —respon Monedero—. Si no els donem el dret de decidir com volen conviure i amb qui, això s’ha trencat.’ I afegeix: ‘I com que no volem que es trenqui assumim que el dret de decidir és un dret de primer ordre.’

I dos dies abans del 9-N Pablo Iglesias parlava de com s’ho faria un govern sortit d’unes eleccions plebiscitàries per declarar la independència. Ho deia en el programa ‘Fort Apache’ d’Hispan TV (minut 24.10).

Iglesias deia: ‘Imaginem eleccions avançades a Catalunya i un gran èxit d’ERC. Jo no sé si ERC vol això, si vol veure’s en l’escenari d’estar al govern i de fer l’endemà una declaració unilateral d’independència. Però i l’endemà què? Montoro tanca l’aixeta i… A la iugoslava sembla molt difícil, és a dir, els mossos d’esquadra defensant la sobirania catalana. Això no s’ho creu ningú. Jo parlo amb bascs que conec i em diuen que no s’imaginen una vaga general a Catalunya, amb la gent, en un escenari gairebé pre-bèl·lic. Llavors, com es fa? Es declara unilateralment la independència, Montoro diu que no hi ha diners.’

Entrevista relacionada a Íñigo Errejón: Íñigo Errejón (Podem) s’explica sobre el dret de decidir dels catalans

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any