El Parlament assumeix col·lectivament totes les conseqüències que es derivin de la via judicial pel 9-N

  • CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP aproven una moció que demana al govern d'encarregar a un grup de treball la redacció del procés constituent

VilaWeb
ACN
13.11.2014 - 18:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya ha aprovat amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUIA i la CUP d’assumir ‘de forma solemne i col·lectiva totes les conseqüències’ que es puguin derivar de la via judicial en relació amb el 9-N. El PSC s’hi ha abstingut i el PP i Ciutadans hi han votat en contra.

El parlament ha rebutjat ‘frontalment’ qualsevol intent d’exigència de responsabilitats per via judicial en relació amb el procés participatiu del 9-N que, segons el text aprovat, segueix ‘la línia d’actuació del govern del PP de criminalització de les mobilitzacions ciutadanes’, La cambra assumeix ‘de forma solemne i col·lectiva’ totes les conseqüències que se’n poguessin derivar. El PSC s’ha abstingut en aquest punt i també en el que demanava la dimissió de la delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna, per haver-se ‘extralimitat en les seves funcions’ i haver amenaçat ajuntaments i directors d’instituts. A més, també s’ha instat el govern a estudiar els mecanismes legals que convingui aplicar per a defensar les competències de la Generalitat afectades.

El parlament també ha aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP de felicitar el poble de Catalunya per la jornada ‘cívica, democràtica i pacífica’ del 9 de novembre i constatar la voluntat de la majoria del poble de Catalunya de ‘ser reconegut com a subjecte polític sobirà a tots els efectes i amb totes les conseqüències’. El parlament també reconeix a tots els participants i als voluntaris la ‘valentia’ per haver-se sobreposat democràticament a les ‘impugnacions i les amenaces’ del govern i de les institucions de l’estat espanyol. En una ‘clara esmena ciutadana a l’estat espanyol per la seva negació persistent del dret del poble de Catalunya de decidir lliurement el seu futur polític’. PP, Ciutadans i PSC han votat en contra d’aquest punt i també contra el que instava el govern a adreçar-se a les institucions i a la comunitat internacional per traslladar-los el resultat del procés participatiu i la valoració ‘molt positiva’ de la presència de delegacions d’observadors internacionals que van elaborar un report del desenvolupament de la jornada.

També s’ha aprovat una moció presentada per la CUP en què insta el govern a encarregar, ‘després d’haver obtingut el mandat democràtic necessari’, a un grup de treball la redacció del procediment democràtic i participatiu que ha de regir el procés constituent. El diputat del PP Sergio Santamaría ha qualificat la proposta de colpista i ha acusat les forces independentistes de tenir ‘indigència intel·lectual’.

‘El disseny d’aquest procés participatiu, que tindrà en compte els treballs del Consell Assessor per a la Transició Nacional, ha d’incloure els mecanismes, les condicions, el format, els temps, espais i procediments de debat i decisió populars sobre la redacció d’unes noves bases constituents de la futura república, si aquesta fos la voluntat majoritària dels catalans i les catalanes’, acaba dient la moció. La podeu llegir sencera ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any