Els partits després del 9-N: dispostat a parlar amb Mas sobre els passos a seguir

  • Parlarà amb ERC, ICV-EUiA, la CUP i el PSC sobre la possibilitat d'unes plebiscitàries · No tots veuen de bon ull unes eleccions aviat

VilaWeb
Redacció
12.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar ahir que, a més d’enviar una carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, faria simultàniament una ronda de converses amb els partits favorables al dret de decidir. Un dels temes principals de les trobades serà la possibilitat d’unes eleccions plebiscitàries. Parlarà amb els representants d’ERC, ICV-EUiA, la CUP i el PSC; tots els partits s’hi han mostrat oberts. Tanmateix, no tots veuen de bon ull unes eleccions aviat.

ERC no descarta una coalició amb més partits

Segons ERC, ara cal fer eleccions. La secretària general del partit, Marta Rovira, va dir que ERC es comprometia a estudiar la fórmula que garantís més bons resultats. És a dir, que sospesarien si presentar-se en coalició és més rendible que no pas anar sols i, si és el cas, optarien per la llista unitària.

Després del 9-N, l’acord parlamentari amb el govern ‘ha quedat esgotat’, va dir Rovira. I afegí que ERC estava disposada a parlar amb el president Mas i arribar-hi a un acord sobre ‘uns passos determinats que ens portin a exercir la independència quan tinguem majoria al parlament’.

ICV-EUiA dóna prioritat al pressupost i no a les eleccions

El 15 d’octubre el dirigent d’ICV-EUiA, Joan Herrera, desafiava el president Mas a ‘recuperar la unitat o convocar eleccions’. Tres setmanes després, la situació ha canviat, segons el portaveu adjunt del grup parlamentari, Joan Mena. Ara ICV-EUiA prioritza l’aprovació del pressupost: ‘No descartem les eleccions avançades, però en aquest moment és prioritària l’aprovació dels pressupostos’. I afegí que les eleccions no podien suplir la consulta. Mena va dir finalment que una victòria de Podem a l’estat espanyol acostaria aquesta consulta ‘amb plenes garanties democràtiques’.

La CUP fixa el límit per a convocar eleccions a mitjan desembre

La CUP creu que la carta que el president de la Generalitat, Artur Mas, va enviar a Mariano Rajoy no servirà de res. El diputat Quim Arrufat va dir que no n’esperava cap resposta útil per a la sobirania política de Catalunya. Lamentà que Mas hagués fet aquest primer pas després del 9-N de manera ‘unilateral’ i l’avisà: ‘No hi ha pacte possible d’esquena a la gent’, ni a Madrid ni a Catalunya. Arrufat va demanar eleccions immediates i va fixar a mitjan desembre el límit per a convocar-les, per tal de fer-les ‘compatibles’ amb les municipals i les espanyoles.

El PSC proposarà a Mas la via federal

El portaveu parlamentari socialista, Maurici Lucena, va avançar que el PSC miraria de convèncer Mas que cal fer una consulta ‘legal i acordada’ i que inclogui la proposta federal. És una de les condicions que el PSC posa al govern per a un hipotètic suport a l’aprovació del pressupost. Tanmateix, Lucena veu molt difícil l’acord. També creu que la carta de Mas a Rajoy té un punt d’ingenuïtat i és una manera de guanyar temps. Per una altra banda, considera una greu equivocació la querella de la fiscalia contra Mas i la vice-presidenta Ortega i adverteix que tindrà efectes negatius.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any