Rajoy compareixerà a les 12.30 per valorar el 9-N

  • El govern espanyol replica a Mas que no negociarà cap 'secessió'

VilaWeb
ACN / Redacció
12.11.2014 - 10:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, compareixerà avui a La Moncloa a les 12.30 per exposar l’actuació del seu govern respecte a la situació a Catalunya després del 9-N, segons confirmen fonts de La Moncloa. Serà el primer acte públic de Rajoy de la setmana, després que el passat diumenge va deixar la resposta a mans del ministre de Justícia, Rafael Catalá -en una compareixença sense preguntes improvisada a les nou del vespre- i aquest dimarts a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha advertit des del Senat que el seu executiu no negociarà amb la Generalitat cap referèndum d’autodeterminació.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha advertit aquest dimarts a CiU i a la Generalitat de Catalunya que ‘no juguin’ per negociar ‘la sobirania dels espanyols’, i ha apuntat que si el que volen és la independència ‘difícilment’ s’arribarà a cap acord amb el govern de Mariano Rajoy, perquè ni l’executiu ni el PP ‘donarà el seus vots per a un acord de secessió’.

A la sessió de control del Senat, Sáenz de Santamaría ha assegurat que ‘legalment el dret d’autodeterminació no és possible ni en aquesta Constitució ni en cap altra democràcia de l’entorn’ i ha acusat el govern d’Artur Mas de crear ‘inestabilitat i tensió’. La vicepresidenta ha respost d’aquesta manera l’apel·lació al diàleg per part del president de la Generalitat, Artur Mas, que aquest dimarts ha enviat una carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per poder celebrar una ‘consulta definitiva’.

‘Amb aquest partit i govern no jugui per negociar la sobirania dels espanyols’, ha dit la vicepresidenta, que ha afirmat que ‘convindria’ que CiU presentés ‘les coses clares’. ‘Si el que volen és la independència, difícilment arribarem a un acord, perquè ni aquest govern ni aquest partit donarà els seus vots per a un acord de secessió’, ha sentenciat.

En la seva primera compareixença per valorar el 9-N, Sáenz de Santamaría ha dit que el 9-N va ser ‘un fracàs de la Generalitat’ perquè ‘2 de cada 3 electors han ignorat’ la crida a la participació, i ‘l’única aportació política de la Generalitat és la constatació formal de la tensió i divisió a què han sotmès als ciutadans de Catalunya’.

‘El seu govern se salta la Llei amb l’excusa de la política’

En aquest marc ha acusat el president de la Generalitat d’haver generat ‘inestabilitat i tensió’ i de governar només per a les ‘minories’ i no per al conjunt dels ciutadans. També l’ha advertit que la Llei és ‘l’expressió política de la voluntat dels ciutadans’ i li ha retret manca de ‘lleialtat’. ‘El seu govern se salta la Llei amb l’excusa de la política’, ha sentenciat.

Cleries: ‘S’han posat a la cua de la democràcia’

La vicepresidenta ha fet aquestes manifestacions en resposta a la pregunta del portaveu de CiU al Senat, Josep Lluis Cleries, que ha recordat que aquest diumenge es va produir un acte de ‘normalitat democràtica’ malgrat la voluntat de crear ‘por i confusió’ per part del govern espanyol.

Cleries ha criticat la ‘intolerància i falta de visió política i la manca de respecte als 2,3 milions de persones que van anar a votar’. ‘Va ser una mostra de reafirmació de la nostra dignitat com a nació’, ha dit Cleries, que ha preguntat a la vicepresidenta si el seu govern està disposat a ‘fer política des del diàleg’ en comptes de recórrer, només als ‘tribunals’.

En aquest marc, el portaveu de CiU ha acusat el govern espanyol de generar ‘divisió amb la seva forma de fer’. ‘Si el que va passar diumenge va ser tan il·legal perquè ho van permetre?, i si no té efectes perquè ho porten al Tribunal Constitucional’, ha dit Cleries, que ha assegurat que ‘mentre a Catalunya fèiem cua per votar el govern d’Espanya es posava a la cua de la democràcia’.

Montoro: ‘Els anhels democràtics dels catalans tenen resposta des de fa 30 anys’

En el seu torn de resposta, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha afirmat que els anhels democràtics dels catalans tenen resposta des de la restitució de la democràcia, i ha ironitzat amb el fet que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, estigués ‘comptant vots’ en una mesa electoral.

Montoro ha insistit que a Catalunya s’ha de ‘complir la llei’ i que ERC només representa ‘una part’ de la societat catalana. En aquest marc, ha assegurat que el govern espanyol treballa per al conjunt dels catalans. Segons Montoro, el que ha passat a Catalunya és ‘el desig d’uns dirigents polítics’ que ‘estan convertint el president de la Generalitat en un referent en mans d’ERC’.

Ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta de la senadora d’ERC Ester Capella, que li ha recordat que el 9-N 2,3 milions de persones van participar en una jornada ‘pacífica i festiva’ on es va demostrar que els catalans ‘no som súbdits’ sinó ‘ciutadans lliures’.

‘Els agradi o no, de les urnes del 9-N emergeix un mandat democràtic clar i potent: Catalunya ha desconnectat de l’Estat espanyol i ha decidit’, ha dit Capella, que ha recordat que si depèn d’ERC, el Parlament de Catalunya declararà la independència.

‘L’Estat ha actuat amb lleialtat als catalans’

Montoro també ha respost una pregunta del portaveu d’ICV, Joan Laporta, que ha preguntat si el govern espanyol pensa atendre la ‘petita mobilització’ de 2,3 milions de persones del passat diumenge.

Saura ha recordat que el PP va llançar una ofensiva contra l’Estatut i el TC va ‘frustrar i humiliar a milions de persones a Catalunya’. ‘Tard o d’hora Catalunya exercirà el dret a decidir, no utilitzin la Constitució com a parapet’, ha dit abans de demanar una reforma Constitucional.

El ministre d’Hisenda ha preguntat a Joan Saura si va votar al 9-N i què va votar, perquè ‘com a mínim reconegui que si hi ha un conflicte entre la Generalitat i el govern d’Espanya no serà el govern d’Espanya el que ha actuat en tot moment amb lleialtat’ per garantir ‘els serveis públics dels catalans’. Montoro ha afirmat que ICV, ERC i PSC van formar part del Pacte del Tinell i van crear un govern que va ‘arruïnar’ Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any