11.11.2014 - 09:51
Mariano Rajoy hauria de permere un referèndum vinculant amb un debat ple i lliure a Catalunya, diu la prestigiosa cadena d’informació financera Bloomberg en un editorial dedicat a la votació del 9-N, que qualifica d’èxit. Afegeix que ‘Rajoy hauria de començar la negociació sobre l’estatus català a la qual s’ha resistit fins ara’; hauria de permetre ‘l’obertura d’un camí legal per a un referèndum, que faria recaure la responsabilitat en els polítics de Catalunya perquè tinguessin una paciència similar, en comptes de celebrar un referèndum ràpidament per a conduir la situació cap al seu terreny. Llavors, ambdues parts tindrien temps per debatre els avantatges i els inconvenients de la secessió.’
La cadena considera que el 9-N ha demostrat que els catalans estaven disposats a escoltar els arguments favorables i contraris a la independència per a decidir. I que el referèndum ha de ser oficial, acordat i vinculant, perquè hi pugui haver una participació tan elevada com la d’Escòcia.
Diu Bloomberg a Rajoy que ‘el primer pas per a persuadir els catalans de romandre a Espanya hauria de ser el de dibuixar-los una ruta legal i constitucional per a donar-los la potestat de decidir.’ Si Rajoy no s’obre a aquesta possibilitat, ‘en comptes d’un debat constructiu –que la cadena considera que portaria a convèncer els catalans que la independència no els beneficiaria–, Espanya encararia una confrontació creixent’.
Fins ara, la gestió de Rajoy de la frustració catalana ha estat incendiària. Tant ell com el PP han tractat les demandes, primer de més autonomia i després de votar sobre la independència, com un simple afer legal, utilitzant els tribunals per a tancar el debat constitucional. Aquesta política ha fracassat quan Catalunya ha ignorat la prohibició de la consulta de diumenge. Fou aleshores que Rajoy va tenir la pressió d’haver d’impedir la votació per la força. Això hauria assegurat protestes multitudinàries, violència i un augment addicional del suport a la secessió de Catalunya. És per això que mereix un cert crèdit per haver-se fet enrere.
I insta el president espanyol ha ‘ignorar les demandes de processar els que van permetre el vot, inclosos els funcionaris que van obrir els centres de votació’. En aquest sentit, deplora la reacció del ministre de Justícia, Rafael Catalá, diumenge mateix al vespre: ‘Va demostrar precisament com no s’ha de respondre, quan va menystenir la votació de diumenge, en què van votar més de dos milions de ciutadans– com “una farsa estèril i inútil”, i va amenaçar amb accions legals’.