El sí a la independència, comparat amb la resta de referèndums que s’han fet fins ara

  • Hi ha més independentistes que no pas partidaris de l'OTAN i la UE, i són a punt de superar els partidaris de l'Estatut vigent

VilaWeb
Redacció
11.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir al matí es van actualitzar els resultats del referèndum sobre la independència de diumenge, 9 de novembre. Amb el 100% dels vots comptabilitzats, la Generalitat va informar que havien votat 2.305.390 persones. D’aquestes, 1.861.753 (80%) van votar sí-sí a la independència de Catalunya. És realment interessant de comparar aquest vot amb la resta de referèndums fets a Catalunya fins avui. Incloent-hi el 9-N, els catalans han pogut votar en sis referèndums: per la constitució espanyola (1978), l’estatut de Catalunya (1979), l’entrada a l’OTAN (1986), la constitució europea (2005), l’estatut de Catalunya (2006) i la independència (2014).

Heus ací els votants de sí en els referèndums fets fins ara.

Les dades oficials i exactes d’aquests referèndums es poden trobar ací.

És sorprenent de veure que, tot i que el 9-N ha estat una consulta feta amb l’estat en contra, molts menys col·legis oberts que en la resta de referèndums, cap debat televisiu dels habituals entre les dues parts i amb el boicot d’una de les parts a participar-hi, els partidaris del sí-sí han superat els partidaris de l’OTAN i la constitució europea i s’aproximen als partidaris de l’estatut de l’any 2006. A més a més, durant quinze dies encara es pot votar. De fet, ahir al matí s’havien tornat a formar cues en els punts de votació que resten oberts. Si finalment el sí-sí dels independentistes superés el sí a l’estatut del 2006 tindríem aquest titular: d’ençà de fa trenta-cinc anys, cap opció no ha rebut tant de suport en un referèndum com el sí-sí del 9-N. Dels sis referèndums fets fins ara, només els vots sí de l’any 1978 (constitució espanyola) i l’any 1979 (estatut), fa trenta-cinc anys, superarien els vots sí-sí a la independència.

Podeu veure també aquest vídeo de Vicent Partal explicant els resultats al programa ‘L’illa de Robinson’, del Punt Avui TV.


Pissarreta de Vicent Partal sobre les dades del… per vilawebtv

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any