Els observadors internacionals certifiquen ‘l’èxit’ del procés participatiu i la fiabilitat del sistema de votació

  • Els vuit diputats europeus destaquen l'ambient calmat i esperen que Catalunya pugui votar en un futur 'sense els desafiaments' del 9-N

VilaWeb
ACN
10.11.2014 - 08:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La delegació d’observadors internacionals que ha supervisat el procés participatiu ha certificat que el 9-N ha estat reeixit i ha tingut un sistema de votació fiable i eficaç, tot i dur-se a terme sota circumstàncies ‘inusuals i canviants’. ‘No hem testimoniat cap intent de persuadir ciutadans a participar en general o a donar suport a un cantó en concret’, diuen: ‘Esperem que en el futur els catalans puguin participar en un procés així, sense els desafiaments que hem vist avui.’

En un comunicat llegit pel seu portaveu, l’unionista escocès Ian Duncan, els vuit diputats de la delegació han posat de manifest que el procés ha tingut lloc en un ambient ‘calmat i obert’ i que ‘ningú no ha estat obligat o amenaçat’ per votar: ‘Es va fer de manera oberta i sense amenaça.’ ‘La limitació del nombre de col·legis electorals de segur que ha tingut un impacte i les circumstàncies desafiants, també. Malgrat això, crec que el procés ha estat tot un èxit, ha dit Duncan.

Els polítics europeus, convidats pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), qualifiquen per tot plegat el procés de ‘singular’ i esperen que en el futur els catalans puguin participar en un procés com el d’aquest diumenge, però ‘sense els desafiaments vists avui’. En declaracions a TV3, Duncan ha dit que el 9-N s’ha fet el primer pas per a un acord amb Espanya per a canviar la constitució i permetre un referèndum.

La comissió oficial internacional era formada a més de Duncan, per l’eurodiputada del PNB Izaskun Bilbao, el flamenc Mark Demesmaeker, de la Nova Aliança Flamenca, la gal·lesa Jill Evans, del partit Plaid Cymru (que fins i tot va explicar en una carta oberta per què vindria a fer d’observadora internacional a Catalunya), el diputat suec Valter Mutt, l’eslovè de l’ALDE Peter Vilfaan i l’alemany de l’SPD Bernhard von Grünberg.

També en forma part ‪Gérard Onesta, que des del 2010 és el vice-president de la regió occitana del Migdia-Pirineu. Onesta és membre del Partit Verd francès i fou eurodiputat i vice-president del Parlament Europeu entre el 1999 i el 2007.

Els vuit membres que hi ha a la comissió representaven totes les famílies polítiques del parlament europeu, tret del PPE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any