UPyD demana la detenció de Mas, Rigau i Espadaler pel 9-N

  • Els acusa de desobediència, prevaricació i omissió de perseguir delictes

VilaWeb
Redacció
09.11.2014 - 10:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu d’Unión, Progreso y Democracia (UPyD) a Catalunya i membre del consell de direcció del partit, Ramon de Veciana, ha presentat avui a primera hora al jutjat de guàrdia de Barcelona una denúncia contra el president de la Generalitat, Artur Mas, per organitzar el procés participatiu d’avui. La denúncia també s’estén a la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, per permetre que la votació es faci en centres educatius públics i per no instar els Mossos d’Esquadra a complir les resolucions del Tribunal Constitucional espanyol que impedien la consulta alternativa.

UPyD considera que el president i els dos consellers poden haver comès els delictes de desobediència, prevaricació i omissió del deure de perseguir delictes.

El portaveu d’UPyD a Catalunya ja va presentar al final d’octubre una altra denúncia a la fiscalua contra la consulta alternativa perquè considerava que incomplia la suspensió del Tribunal Constitucional espanyol.

Per UPyD, el procés de participació ciutadana d’avui és una consulta encoberta i per això creu que els tres denunciats cometen els presumptes delictes de prevaricació i de malbaratament de diner públic perquè es posen mitjans de la Generalitat a disposició del 9-N.

PXC denuncia els locals habilitats per al procés

Plataforma per Catalunya (PXC) ha presentat aquest matí una denúncia a la Ciutat de la Justícia de Barcelona amb la llista de 1.317 locals ‘oberts i habilitats per a la consulta separatista suspesa per dos ocasions pel TC’. Paral·lelament a aquesta denuncia els regidors i delegats de PxC repartits per tot el territori català també denuncien en els seus diferents partits judicials ‘tots els locals oberts a aquest efecte’, segons ha informat PxC en un comunicat. Concretament a 25 partits judicials de Barcelona, 9 de Girona, 7 de Lleida i 8 de Tarragona. PXC reclama que ‘de manera urgent’ la policia comparegui als col·legis, identifiqui els organitzadors i retiri el mobiliari i estris del procés.

En les denúncies els membres de Plataforma demanen que ‘de manera urgent’ el dia d’avui siguin requerits els cossos i forces de seguretat de l’Estat perquè compareguin en els esmentats col·legis, instituts o llocs de pública concurrència i previ a identificar els organitzadors es retirin immediatament tots els estris i mobiliari destinats a cometre la il·lícita consulta’.

Consideren que els organitzadors poden estar cometent un ‘delicte de desobediència’ previst i penat en el codi penal pels articles 410 i 556 i ‘un altre probable de sedició’ de l’article 554 del codi penal. D’altra banda, els serveis jurídics de Plataforma ‘treballaran durant tota la jornada per si fos necessari interposar alguna denúncia o querella més per sedició o prevaricació’, afegeixen en el comunicat.

A les portes del jutjat el secretari general de PxC Robert Hernando ha manifestat que la justícia ‘ha de parar immediatament aquest despropòsit’, considera que els catalans estan essent ‘enganyats’ i qualifica el procés de ‘pantomima muntada pels separatistes i els separadors per a usar-la com una cortina de fum als veritables problemes del poble’.

Afegeix que les lleis s’han de complir ja que ‘en cas contrari ens convertirem en una república bananera’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any