La Fiscalia de Catalunya obre diligències per si la cessió d’espais públics per al 9-N és delicte

  • Artur Mas: 'Qualsevol actuació fora de lloc seria un atac directe a la democràcia'

VilaWeb
Redacció
08.11.2014 - 14:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha obert, a instàncies del fiscal general de l’estat, Eduardo Torres-Dulce, diligències d’investigació sobre la cessió i l’ús de locals públics per a la consulta del 9-N. La Fiscalia de l’Estat entén que l’ús de locals públics pot contravenir la suspensió dictada pel Tribunal Constitucional espanyol i, per tant, demana a la de Catalunya que investigui si constitueix un delicte. Segons les fonts consultades per l’ACN, la investigació també se centra en l’enviament de cartes als ciutadans de Catalunya animant-los a la participació al 9-N.

En una entrevista al Telenotícies Migdia de TV3, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha reaccionat a l’anunci de les diligències de la fiscalia: ‘Qualsevol actuació fora de lloc seria un atac directe a la democràcia’, ha dit. Al batlles i voluntaris implicats en la consulta, els ha dit: ‘Fem una cosa natural i normal, no han de témer res. Utilitzem el nostre dret d’expressió i de participació, que són drets fonamentals de totes les persones.’

Ahir, Mas ja va dir en la reunió del Pacte Nacional pel Dret de Decidir que el 9-N es faria amb la cobertura del govern català, i la votació es faria dins dels instituts i col·legis prevists. Els quaranta mil voluntaris s’encarregaran de l’execució del 9-N, és a dir, de gestionar el procés de votació i el recompte. I el govern els donarà cobertura jurídica en tot moment, segons que va afegir el president del Pacte Nacional, Joan Rigol.

Diligències de la Fiscalia

Al llarg d’aquesta setmana la Fiscalia ja havia anunciat que estaria atenta als esdeveniments que tenien lloc a Catalunya i al compliment de la suspensió dels preparatius del procés participatiu per part del Tribunal Constitucional, a instàncies del govern espanyol.

Amb tot, no havia pres cap decisió fins ara sobre una possible actuació d’ofici. No havia rebut, de moment, cap petició de l’advocat de l’estat per actuar, però aquest podria fer-ho a partir de dilluns vinent, una vegada analitzada la participació, o no, de la Generalitat en el procés.

L’actuació de la Fiscalia coincideix amb l’estratègia del govern espanyol, que ha advertit reiteradament que la seva línia vermella per a una possible reacció de les instàncies judicials era la implicació directa de la Generalitat en el procés participatiu del 9-N. 

La vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va fer ahir una crida a la reflexió al president de la Generalitat, Artur Mas, sobre el paper de la Generalitat en l’organització del procés participatiu del 9-N i el va advertir que com a governant no hauria de ‘forçar’ funcionaris, batlles i ciutadans a incomplir la llei. 

Ara la Fiscalia pot demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que emeti una ordre a la Policia Judicial, en aquest cas els Mossos, perquè garanteixi el compliment de la suspensió.

Manos Limpias demana que ordeni la retirada de les urnes

El sindicat ultradretà Manos Limpias, que és qui ja va aconseguir la inhabilitació del president del parlament basc, Juan María Atutxa, per no dissoldre el grup de Batasuna, va demanar ahir a la Fiscalia General de l’Estat que ordeni als Mossos d’Esquadra la retirada de les urnes del procés participatiu de demà. 

El col·lectiu de funcionaris creu que és ‘públic i notori’ que el procés participatiu impulsat per la Generalitat ‘no es pot emparar sota el paraigües del dret de la llibertat d’expressió’. A més, considera que la Generalitat i ‘tot el seu dispositiu emparen tota la votació suspesa pel Tribunal Constitucional’.

Rivera anima policies, jutges i fiscals a impedir el 9-N

Per la seva banda el dirigent de Ciutadans, Albert Rivera, espera que el 9-N no s’acabi fent, que no obrin els llocs de votació i que no es posin les urnes del procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya. En aquest sentit, ha animat policies, jutges i fiscals a actuar d’ofici per a defensar l’estat de dret: ‘Han de defensar la nostra democràcia perquè qui està en contra de la democràcia és qui se salta les sentències.’ Rivera ho ha dit durant l’acte unionista organitzat per ‘Libres e iguales’ a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on ha desafiat el president Mas a proposar una reforma constitucional per a poder votar ‘amb regles de joc’ i no a través de ‘trencar i trepitjar’ la constitució espanyola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any