Hervé Pi: ‘El 9-N la gent del Principat ha de votar pel conjunt dels Països Catalans’

  • L'activista nord-català expressa el suport del moviment catalanista de Catalunya Nord al procés d'independència

VilaWeb
Redacció
08.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els catalans són convocats demà a votar sobre el futur polític de Catalunya. En un moment tan crucial per al país, hem volgut demanar a personalitats referents de la resta dels Països Catalans com el veuen i viuen. Hem recollit les opinions de l’artista de Vinaròs Carles Santos; el músic mallorquí Biel Majoral, l’activista nord-català Hervé Pi i l’algueresa Franca Masu.

«Aquest 9-N, encara que no sigui el 9-N que alguns volien, la gent del Principat ha de votar i ho ha de fer pel conjunt dels Països Catalans. Evidentment, nosaltres admirem aquest moment, el procés i la manera que és portat per la societat civil, però també pels partits, pels sindicats i les institucions. Ho mirem amb molta enveja perquè en sem molt lluny i això ens pot donar una esperança molt forta. Veure que sou un exemple per nosaltres per més tard poder també seguir el mateix moviment.

A més, aquestes passes que fa el Principat poden donar un nou dinamisme al moviment catalanista del nord. Sense cap dubte, a Catalunya Nord la gent s’interessa molt pel que està passant al sud. Cal recordar d’on veniu i d’on venim. Sortiu d’una dictadura on heu passat molts anys i, per tant, fins aquell moment els catalans del nord consideraven els del sud més com a espanyols que com a catalans. El pas cap a l’autonomia va ser un pas important perquè vau ensenyar que es podia posar la llengua a un nivell molt alt. I també heu estat capaços de posar en valor la manera de ser catalans i de situar l’economia a un nivell destacable. És interesant per nosaltres, que sem molt lluny de París, aquest centre que ens mana i ens ha empobrit.

Tot això els catalans del nord ho hem mirat amb molta admiració. I aquest fet pot ser encara multiplicat el dia que Catalunya sigui estat. A condició que ho faci molt bé com s’està fent. Que es faci un país nou, que no es pugui parlar més de corrupció i aquestes coses… i que realment esdevingui un país exemplar. Això segur que donarà força a la reivindicació del nord.

Tot ciutadà que pugui ha d’anar a votar perquè un home lliure ha d’anar a votar. Ha de poder expressar-se i dir el que pensa. I ho ha de fer encara més fort quan algú li impedeix. Ha de demostrar que és lliure. Tant si es vol la independència com si no, s’ha d’anar a votar per dignitat.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any