El 9-N tira endavant amb la cobertura del govern i el silenci de Rajoy

  • La responsabilitat en el procés de recompte dels vots recaurà en els voluntaris · Les urnes, dins dels instituts

VilaWeb
Redacció
08.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 9-N es farà amb la cobertura del govern català, i la votació es farà dins dels instituts i col·legis previstos. Així ho va assegurar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, en la reunió del Pacte Nacional pel Dret de Decidir. Els voluntaris s’encarregaran de l’execució del 9-N, és a dir, de gestionar el procés de votació i el recompte. I el govern els donarà cobertura jurídica en tot moment, segons que va dir el president del Pacte Nacional, Joan Rigol. Mentrestant, el govern espanyol manté un to dur amb Mas, però no diu què pensa fer amb el 9-N.

Segons Rigol, ‘la part final del procés’, el recompte, anirà a càrrec dels voluntaris. I va confirmar que el govern havia garantit que hi hauria les urnes dins dels instituts, i no pas fora, i que donaria en tot moment cobertura jurídica a tots els voluntaris que participin en el dispositiu del 9-N.

‘El govern assumeix la seva responsabilitat fins al final, però sabent que en aquest final, els protagonistes són els voluntaris’, va dir Rigol. S’ha pogut arribar al 9-N, va continuar, mercès a un ‘entramat’ format pel govern, que ha impulsat el procés, les institucions municipals i les entitats i associacions de la societat civil que formen part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

Rigol va assegurar que el ‘clima d’unitat ha estat molt evident’ durant aquesta reunió i que tots els participants van augurar que el 9-N seria un èxit i que no hi hauria ‘cap interrupció’ de la votació. ‘Hem d’estar a l’aguait que no hi hagi coses que pertorbin aquest procés, que alguns no generin por’, va dir.

El pacte també constata ‘un cert abús de poder’ per part del govern espanyol, i va citar per exemple les cartes que va enviar la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, a diferents membres del govern, al món local i als directors dels instituts.

Els membres del Pacte Nacional han acordat un document amb què fan ‘una crida als ciutadans a participar en el 9-N, sigui quina sigui l’opció política de cadascú’. El mateix text reafirma que la societat catalana vol ‘participar amb civisme i afirmant els drets democràtics fonamentals i l’enfortiment de la cohesió’.

El document reflecteix també la voluntat dels membres del Pacte Nacional de defensar ‘la nostra llibertat en exercir-la democràticament’ i, alhora, aprofita per ‘agrair i encoratjar els voluntaris que fan possible’ el 9-N. Per últim, es fa públic que tots els membres del Pacte Nacional ‘podran unir-se a la denúncia formulada per càrrecs electes del nostre país a institucions internacionals contra l’estat espanyol perquè vulnera el dret del poble català a decidir el seu futur polític’.

El govern espanyol adverteix Mas

Per la seva banda, la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va acusar el president Artur Mas de forçar els funcionaris a incomplir la llei en el procés participatiu del 9-N. En la compareixença de premsa posterior al consell de ministres, Santamaría es va limitar a advertir Artur Mas sobre el compliment de la llei, però, a dos dies de la votació sobre el futur polític de Catalunya, no va concretar en cap cas què faria el govern espanyol demà.

Mas posa els voluntaris ‘en la tessitura de deixar de complir la llei’, va dir la vice-presidenta espanyola, i va instar Mas a no fer-ho perquè ‘la seva actuació afecta a tercers’. 

També va dir, en referència a la carta que el president Mas preveu d’enviar a Mariano Rajoy l’endemà del procés participatiu, que ‘independentment del que passi o deixi de passar’ el 9-N, el resultat no li servirà a la Generalitat per obtenir una posició de força en hipotètiques negociacions amb l’estat.

Notícia relacionada: La Generalitat presenta un recurs de súplica al TC perquè aixequi la suspensió del 9-N

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any